<p>Ilse Spoorendonk (33) is dol op geschiedenis, door het kistje van oma, dat opa meebracht van een verre reis. FOTO: Morvenna Goudkade</p>

Ilse Spoorendonk (33) is dol op geschiedenis, door het kistje van oma, dat opa meebracht van een verre reis. FOTO: Morvenna Goudkade

'Sieradenkistje van oma was het begin'

  Nieuwsflits

Als klein meisje was Ilse Spoorendonk (33) al gefascineerd door geschiedenis. Ze luisterde ademloos naar de verhalen van opa over vroegere tijden en verslond historische boeken uit de bieb. Tegenwoordig is Ilse historica en heeft van geschiedenis haar hobby en haar beroep gemaakt.

Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Hoe het begon, die liefde voor geschiedenis? Eigenlijk met het sieradenkistje van oma, zegt Ilse. “Dat had opa ooit voor haar meegebracht uit Nieuw-Guinea. Als marinier op marineschepen maakte hij verre reizen en daar vertelde hij vaak over. Hoe dat ging in die tijden. Superinteressant vond ik dat. Ik heb het kistje van oma geërfd.”

Ilse is dol op historische verhalen, leest alle historische boeken in de bieb en weet na de middelbare school wel wat ze wil: geschiedenis studeren. “Ik vind het heel leuk om me in te leven in een andere tijd. Hoe was dat dan? Hoe ging dat dan? De verhalen erachter.”

Ze studeert af in ‘immaterieel erfgoed’, maar wat is dat precies? “Iedereen kent wel het materieel erfgoed, dat zijn gebouwen zoals monumenten. Het immaterieel erfgoed zijn gebruiken, tradities, ambachten, dat soort dingen. Het ambacht van het boomkwekersvak zou je kunnen zien als immaterieel erfgoed.”

Tijdens haar studie verhuist ze met haar partner van Zoetermeer naar Boskoop, waar ze inmiddels negen jaar woont en een gezin heeft gesticht.

“Toen ik net in Boskoop woonde, kwam ik tijdens de braderie in contact met de Historische Vereniging Boskoop. Ik zei: maak mij maar lid. Ik houd van historie. Toen ben ik ook een tijdlang bestuurslid geweest en ik heb meegewerkt aan tentoonstellingen.”

Intussen werkt ze als informatiemanager bij de overheid en stapt twee jaar geleden over naar Bibliotheek Rijn en Venen. Ze was vestigingsleider in Boskoop, maar heeft sinds kort een nieuwe baan bij de bieb. “Ik word coördinator van het nieuwe erfgoedcentrum, met daarbij een studiezaal voor het publiek”, vertelt Ilse. De gemeente Alphen wil het erfgoed, ook immaterieel, meer op de kaart zetten, weet ze. Daar gaat ze aan bijdragen, door thema’s met lezingen en workshops in de vestigingen.

Enthousiast vertelt ze over haar werk. “Ik ben al een beetje begonnen. In Het raadHuis is momenteel een tentoonstelling met oude trouwfoto’s, geïnspireerd door de vele bruidsparen die er zijn getrouwd. We hebben een oproep gedaan en kregen enorm veel reacties. Zo’n 85 bruidsparen wilden meewerken. De tentoonstelling is nu al een groot succes. Daar organiseer ik dan een lezing bij over trouwen door de eeuwen heen. Dan kun je zo’n thema nog wat verdiepen.”

Ze hangt zelf ook in Het raadHuis, onthult ze, met haar trouwfoto. “Ik ben in 2015 getrouwd in het oude gemeentehuis. We waren zo ongeveer de laatste voor de sluiting. Dat leek me wel leuk voor de tentoonstelling.” Met een blik over het bloeiende Rosarium. “Hier heb ik ook nog allemaal foto’s van. We hebben hier onze bruidsreportage laten maken.”

Ik vind het heel leuk om me in te leven in een andere tijd

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden