<p>In de Romeinse arena van Archeon werd door 250 ondernemers een toost uitgebracht. FOTO (via drone): Tomvideocontent</p>

In de Romeinse arena van Archeon werd door 250 ondernemers een toost uitgebracht. FOTO (via drone): Tomvideocontent

Afscheid en een nieuw begin bij VOA

  Nieuwsflits

Een Romeinse arena, tweehonderdvijftig ondernemers en twee voorzitters in de ring. Een modern gladiatorengevecht? Nee hoor, de algemene ledenvergadering van ondernemersvereniging VOA met scheidend voorzitter Eric Carree en het nieuwe boegbeeld: Elles in ’t Veld.

Morvenna Goudkade

ALPHEN – Het was de enige manier om de vergadering coronaproof te kunnen houden, zegt Petra Burgmeijer van VOA vooraf. Het weer zit gelukkig mee: droog en zonnig. De ondernemers krijgen, op anderhalve meter, allemaal een plaatsje toegewezen op de tribunes. Iedereen heeft ook een tasje ontvangen, is het een goodiebag? “Nee, het zijn de snacks”, vertelt een medewerkster van Archeon. Inderdaad, bevat de VOA-tas een klein flesje champagne met glas en een bakje met hapjes. “Voor straks, bij de toost.”

Zover is het nog niet, want de VOA-leden krijgen een heel programma voorgeschoteld, beginnende met de algemene ledenvergadering zelf, want de notulen moeten vastgesteld, de kascommissie moet verslag uitbrengen en de begroting 2020 goedgekeurd. Scheidend voorzitter Eric Carree leidt de openluchtvergadering, voor de laatste keer in functie. Zijn dankwoord aan de leden heeft ook een persoonlijke noot. “Mijn vader is pas overleden en ik moet terugdenken aan wat hij altijd zei: je hoeft niet de beste te zijn, als je maar je uiterste best hebt gedaan. Ik heb dat altijd geprobeerd.” Hij krijgt een daverend applaus.

Burgemeester Liesbeth Spies is een van de gasten die de scheidend voorzitter toespreekt. Met een knipoog: “Eric maakte zesenhalf jaar geleden een Pippi Langkous-achtig begin. Zo van: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Volgens Spies is er een goede samenwerking met VOA, waarbij zij zelf regelmatig koffiedrinkt met de voorzitter. “Dat deden Eric en ik dan ’s morgens om acht uur. Bij deze ook een uitnodiging aan Elles.” Ze heeft ook een cadeau voor Carree: “Een appelboom uit de Greenport Boskoop, het is een “Schone van Boskoop’.”

Vervolgens is het aan opvolgster Elles om haar ‘maidenspeech’ te houden. “Ik ben een generalist”, zegt ze. “Ik ben in veel dingen een beetje goed, maar ik ben gewend om meerdere ballen hoog te houden, dat wil ik ook doen voor VOA.”

Haar voorganger heeft er net in zijn speech op gewezen dat de strijd om het gratis parkeren in Alphen nu al jaren duurt. “De gemeente heeft de neiging om dat als kostenpost te zien, ik denk dat het een middel is om de lokale economie te steunen”, zegt Carree. De nieuwe voorzitter neemt het actiepunt over, zegt ze. “Ook ik ga me inzetten voor gratis parkeren in het centrum.” Ze heeft veel ambities: ontwikkelen, groeien en vergroenen. “Als geboren Alphense ben ik trots om aan het roer te mogen staan van deze vereniging”, zegt In ’t Veld. Dan is het tijd voor de gezamenlijke toost. De flesjes champagne mogen opengetrokken. Voorzitter Elles staat er stralend bij: “Ik heb er zin in en ik ben er klaar voor.”

Je hoeft niet de beste te zijn als je maar je best hebt gedaan

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden