Ingezonden brief: Boskoopse braderie

  Nieuwsflits

Lezer Gertjan Hooftman uit Boskoop wil zijn ondersteuning richting het bestuur van de braderievereniging kenbaar maken. Dit jaar gaat helaas 42ste editie van de Boskoopse braderie niet door.

Dit jaar hangen er in september geen vlaggetjes in ons dorp. Sinds 1979 hingen deze er wel, als vooraankondiging van de start van de Boskoopse braderie. De Boskoopse braderie, in 1979 als een zaterdagactie gestart door toen nog drie Boskoopse jonge ondernemers: Dirk Jongejan, Gerrit Koetsier en Willem Kruiswijk. Een jaar later werd besloten om er een tweedaags evenement van te maken, en dat ging zo door tot vorig jaar. De afgelopen 41 jaar zijn er wellicht redenen genoeg geweest om de braderie niet te laten doorgaan. 

Denk hierbij aan 9-11-2001, de Mexicaanse griep of, toen al, afsluiting van de hefbrug voor groot onderhoud. Maar de braderie heeft letterlijk en figuurlijk alle stormen doorstaan, en zou dit jaar al weer de 42e editie plaatshebben. In al die jaren is de braderie een dorpsevenement gebleven voor jong en oud. Natuurlijk zijn er zaken veranderd, het dorp van de jaren 70 zag er heel anders uit dan nu, de vergunning aanvragen was destijds een briefje sturen naar het gemeentebestuur van Boskoop, en alles was snel geregeld.

Veel winkeliers van destijds zijn gestopt of hebben hun zaak aan andere over gedaan en het zelfde gaat op voor tal van verenigingen die de afgelopen jaren trouwe deelnemers van de braderie zijn geweest. Heel, heel veel muzikanten en artiesten traden op tijdens de afgelopen jaren en van heel veel kleine kinderen van toen, is er wel een foto gemaakt tijdens een ritje in de draaimolen.

Ook binnen het bestuur hebben mutaties plaatsgevonden, op dit moment worden de taken ingevuld door Richard van Loon, Mike Verweij, Dennis Kempkes, Thomas Koetsier en Arjan van Schaik. Na de regenachtige, 40ste jubileum braderie in 2018 hebben Sharon Levyssohn, Edwin Romijn en Alfred Pos hun taken aan hun opvolgers overgedragen.

Vorig jaar liet het huidige, nieuwe bestuur zien, zelfstandig een braderie te kunnen organiseren. Voor mij een bevestiging om na 31 jaar voorzitter geweest te mogen zijn, het stokje met een gerust hart aan hen te kunnen overdragen. Wie mij toen verteld zou hebben dat in verband met Covid 19 de braderie dit jaar niet zal doorgaan, zou ik niet geloofd hebben.

Maar ik vind dat men een verstandige beslissing genomen heeft om dit jaar, hoe jammer ook, geen groot braderie feest te organiseren. Hoewel ik mij er natuurlijk op verheugd had om dit jaar zonder taken te braderie te bezoeken!

Ik wens de braderievereniging alle succes met de organisatie van de braderie van volgend jaar en nog velen daarna.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden