<p>Margo Pos spelt het lintje op bij man Marcus. &quot;Als u geprikt wordt, heb ik het niet gedaan&quot;, grapt burgemeester Spies. FOTO: Morvenna Goudkade </p>

Margo Pos spelt het lintje op bij man Marcus. "Als u geprikt wordt, heb ik het niet gedaan", grapt burgemeester Spies. FOTO: Morvenna Goudkade

Lintje voor twee 'supervrijwilligers'

  Nieuwsflits

Zaterdagochtend in dorpshuis De Tas. Bezoekers druppelen binnen voor een koffiebijeenkomst van de Historische Kring Benthuizen. Ook het echtpaar Pos, al vele jaren actief bij de Oudheidkamer en de Winkel van Sinkel, is van de partij. Maar waarom zit er zoveel familie in het zaaltje? Burgemeester Spies geeft opheldering.

Morvenna Goudkade

BENTHUIZEN – Annette Pos moet lachen als ze het gezicht van haar moeder ziet. “Die blik, wat krijgen we nou, zal ze denken.” Er zijn heel wat complotten gesmeed om haar ouders naar De Tas te krijgen, vertelt ze. Het echtpaar Pos, Marcus (86) en Margo (82), krijgt namelijk een verrassing. Of ze al iets vermoeden? “Ja, mijn moeder krijgt nu wel argwaan”, glimlacht Annette, oudste dochter van het echtpaar. “We zijn hier met zo’n 18 familieleden, broers van mijn vader, mijn zussen, kinderen, kleinkinderen.”

Intussen is ook burgemeester Liesbeth Spies gearriveerd en wordt de bijeenkomst geopend. Jan de Ruiter, voorzitter van de Historische Kring Benthuizen vertelt dat het goed is om weer eens bij elkaar te zijn. Juist op Open Monumentendag, al worden er wegens corona geen openstellingen gedaan. “Het werk voor de Historische Kring is heel belangrijk, wij kunnen niet zonder de vrijwilligers. Ik noem jullie supervrijwilligers.”

Als burgemeester Spies het woord krijgt, doet ze eerst haar ambtsketen om en spreekt vervolgens het echtpaar Pos toe. “Ik ben vandaag in dienst van de koning”, zegt ze, terwijl iedereen muisstil is. De burgemeester vertelt vervolgens over de jarenlange inzet van het paar voor Oudheidkamer ‘De negen turven’ en de Winkel van Sinkel. “U weet echt heel veel over de geschiedenis van Benthuizen”, prijst ze de 86-jarige Marcus. Zijn echtgenote Margo krijgt lof voor het opzetten en coördineren van de Winkel van Sinkel. Als ze twee cassettes tevoorschijn haalt, volgt het slotstuk: “Het heeft zijne majesteit behaagt om u allebei te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau”, spreekt Spies tot het enigszins verbouwereerde paar, waarna applaus volgt. Het echtpaar dient wel de lintjes bij elkaar op te spelden, in verband met de coronaregels. Het is nog best een gepriegel, voordat het lintje bij Marcus goed zit. ,,Als u nu geprikt wordt, heb ik het niet gedaan”, grapt de burgemeester. Ze feliciteert het gedecoreerde echtpaar, maar krijgt zelf ook felicitaties. Voorzitter Jan de Ruiter wenst haar geluk met haar herbenoeming voor nog eens zes jaar burgemeesterschap.

Intussen zijn Marcus en Margo een beetje bekomen van de verrassing. Want, zo vertellen ze, Margo wist helemaal niks en Marcus wist dat Margo een lintje zou krijgen, maar niet dat hij er zelf ook een kreeg. “Als ik dit had geweten, had ik de hele nacht niet geslapen”, puft Margo. Net als haar man, die hoopt dat de Oudheidkamer snel weer bezoekers kan ontvangen, heeft ze veel zin om weer aan de slag te gaan. “Ik brand van verlangen om de winkel weer te openen.”

Als ik dit had geweten had ik de hele nacht niet geslapen

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden