<p>Burgemeester Liesbeth Spies tijdens de raadsvergadering over haar herbenoeming. FOTO: Ren&eacute; Driesen</p>

Burgemeester Liesbeth Spies tijdens de raadsvergadering over haar herbenoeming. FOTO: René Driesen

'Ze doet het goed en een aardige vrouw'

  Nieuwsflits

Burgemeester Liesbeth Spies (54) gaat nog zes jaar door als eerste burger van Alphen aan den Rijn. Vorige week werd ze tijdens een besloten raadsvergadering voorgedragen voor herbenoeming. De burgemeester reageerde verheugd: “Ik ben heel blij dat ik dit vertrouwen heb gekregen.”

ALPHEN/BOSKOOP - Op het besluit van de gemeenteraad van Alphen is overwegend positief gereageerd. In de media wordt Spies geroemd om haar bestuurlijke kwaliteiten, inzet en plichtsbetrachting en geboekte resultaten. Daarbij is ze ook nog eens zeer benaderbaar en toegankelijk.

Marjon Verkleij, fractievoorzitter van het CDA, is heel blij met de herbenoeming van Spies, die ook een CDA-achtergrond heeft. “Liesbeth is een perfecte burgemeester voor onze gemeente, hartelijk en deskundig, streng als het moet, maar zeker rechtvaardig. Ze werkt keihard en ik ben trots dat ze weer voor een volgende periode is voorgedragen.”

Dat is ook René Driesen van GroenLinks: “De herbenoeming vind ik prima. Erg veel positieve berichten in de aanbeveling. Heel veel mensen in de gemeente Alphen zijn blij met haar, ook in de kernen is zij heel geliefd. Dat vind ik belangrijk, dat ze niet alleen voor de kern Alphen gaat, maar voor de hele gemeente. Ook belangrijk, voor de inwoners: ze is heel zichtbaar en benaderbaar.”

Driesen was in het afgelopen weekend nog bij zijn vader in Boskoop, vertelt hij. ”Mijn vader zei: ze doet het heel goed en ze is een aardige vrouw. Ik denk dat dat een goede samenvatting is. Mijn vader is 91 en heeft een hoop levenservaring. Ik denk dat hij gelijk heeft.”

Reacties op de sociale media zijn ook overwegend positief, al zijn er soms nog verwijzingen naar de kwestie van de bijverdiensten. Het is het enige wat in de afgelopen ambtsperiode zorgde voor discussie over de burgemeester. De kwestie werd door de gemeenteraad afgehandeld, waarbij Spies het vertrouwen kreeg.

Een burgemeester die op alle punten goed scoort, is eigenlijk best bijzonder. Want bestuurlijk sterk zijn, hoeft niet perse te betekenen dat je ook prettig in de omgang bent. Spies is het allebei. De oud-minister is zeer ervaren, maar wordt ook als zeer sociaal en communicatief gezien. Wie haar weleens heeft meegemaakt bij een felicitatiebezoek aan een jubilerend echtpaar of een honderdjarige kan dat beamen. Zoals de verslaggeefster, uit eigen waarneming: de burgemeester weet altijd en overal mensen op hun gemak te stellen, kent de verhalen van het dorp en de inwoners, vertelt eigen anekdotes en helpt de gastvrouw met de koffie en taart. “Bij ons thuis zeggen we: nooit met lege handen naar de keuken”, zegt ze dan, terwijl ze de gebruikte koffiekopjes even naar het aanrecht brengt. Het resultaat is doorgaans een ontspannen sfeer, want ze weet precies de juiste toon te treffen. Hetzelfde geldt voor haar speeches: de juiste toon en een spontane voordracht, niet of nauwelijks van papier.

Zijn er nog verbeterpunten voor de burgemeester? Die vraag werd gesteld aan André de Jeu van Nieuw Elan. “Ze heeft de neiging zichzelf wat weg te cijferen. Maar dat is haar menselijk gezicht, dus eigenlijk nauwelijks een verbeterpunt.”

Of ze de komende periode zaken anders gaat aanpakken? Volgens de burgemeester is dat onvermijdelijk, omdat alles in het leven anders wordt. “De afgelopen zes jaar zijn zeker niet saai geweest. Dingen waarvan we niet wisten dat die zouden gebeuren. Ook de komende jaren zullen er onverwachte dingen gebeuren en daar zal ik dan zo goed mogelijk mee omgaan.”

Morvenna Goudkade

Veiligheid belangrijk thema

Belangrijk thema voor Liesbeth Spies als burgemeester is veiligheid. Haar statement daarbij: “Wij zijn de veiligste 100.000+ gemeente en willen dat ook blijven. Dat kunnen we bereiken als we ons samen -politie, gemeente én inwoners- hiervoor inzetten.”

Bij ons thuis zeggen we: nooit met lege handen naar de keuken

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden