<p>Justin en Joyce Kraaijenbrink en Lara van der Schoor (vlnr) kwamen naar de openluchtdienst in het Bentwoud. FOTO: Morvenna Goudkade</p>

Justin en Joyce Kraaijenbrink en Lara van der Schoor (vlnr) kwamen naar de openluchtdienst in het Bentwoud. FOTO: Morvenna Goudkade

(Foto: )

'Geen online kerkdienst, maar bij elkaar'

  Nieuwsflits

Een openluchtdienst in het Bentwoud bij Benthuizen. Een diepe wens van Boskoper Roland Jaap van der Straaten (71), die zich ‘volgeling van Jezus’ noemt, maar niet aan een kerk gebonden wil zijn. Het geloof belijden midden in de natuur, hoe mooi is dat? Heel mooi, vonden bijna 200 bezoekers.

Morvenna Goudkade

BENTHUIZEN - In het gras, op een kleed, zit Justin Kraaijenbrink (24) met zusje Joyce (21) en gezamenlijke vriendin Lara van der Schoor (21). Ze komen uit Boskoop en hoorden zondagochtend over de openluchtdienst. “We zijn christenen”, zegt Justin. “Zo’n dienst in het bos hebben we nog nooit meegemaakt. Het sprak ons meteen aan. Normaal gaan we naar de kerk, maar door corona is dat nu heel anders.”

Vriendin Lara wist ervan en kwam ermee, vertelt Joyce. Lara is lid van de christelijke jongerenvereniging en zag het bericht voorbijkomen. “Toen heb ik Joyce en Justin gevraagd. Er zijn alleen online kerkdiensten, maar nu zijn we live bij elkaar. Dat is heel fijn.”

Wie aankomt bij de parkeerplaats van Landgoed Bentwoud, wordt ontvangen en geregistreerd. Van tevoren is aangeraden om vooral kleden, stoeltjes, iets te eten en te drinken mee te nemen. Van der Straaten schreef maar liefst 50 kerken aan in de omgeving, om belangstellenden uit te nodigen. Bezoekers komen uit de hele regio: Alphen, Hazerswoude, Boskoop, Benthuizen, Waddinxveen en daarbuiten.

Gewapend met klapstoeltjes en picknickmanden lopen mensen een heuvel op, naar de plek waar de dienst wordt gehouden. Daar, met uitzicht op een waterpartij, kan iedereen een plekje zoeken. Op het pad staan teksten, met krijt geschreven: ‘Welkom bij het begin en het einde’. Op de heuvel worden de deelnemers opgewacht door vrijwilligster Fija Mulder (48). “Ik deel de liederen uit en wijs de mensen waar ze kunnen zitten”, vertelt de Boskoopse. Ze is zelf lid van een kerk, die door organisator Van der Straaten is uitgenodigd. “Ik vind het een heel mooi initiatief en ik wilde graag helpen.”

Van der Straaten zelf is best een beetje gespannen, maar ook blij verrast als de mensen blijven toestromen. Ook Nico van der Smit is blij, hij is vertegenwoordiger in de boomkwekerij. “Dan doe ik zaken met de kwekers. Maar ik doe ook graag zaken met God”, zegt hij. “Geestelijke zaken.”

Het programma bevat muzikale optredens, samenzang en getuigenissen. Zoals die van Jonathan Leeuwis (23). Hij werkt als boswachter in het Bentwoud en staat bekend om zijn aanstekelijke enthousiasme voor de natuur. Maar die was hij een tijdlang kwijt, vertelt hij. “Van jongs af aan hou ik enorm van natuur, maar op de middelbare school ben ik heel erg gepest. Ik was minder cool dat de rest: andere jongeren gingen voetballen, gamen en zuipen, ik ging vogeltjes kijken.” Hij kwam in een depressie en raakte zijn passie kwijt. “Ik rende van God weg, maar ik heb hem geroepen en hij heeft me geholpen. En toen ben ik toch boswachter geworden.”

Ik doe zaken met kwekers, maar nu doe ik ook zaken met God

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden