<p>Vrijwillig energiecoach Ton Kos demonstreert de warmtebeeldcamera, waarmee energieverlies gemeten wordt. FOTO: Yvon Kos</p>

Vrijwillig energiecoach Ton Kos demonstreert de warmtebeeldcamera, waarmee energieverlies gemeten wordt. FOTO: Yvon Kos

(Foto: )

'Van brievenbusborstel tot zonnepaneel'

  Nieuwsflits

Je huis duurzamer maken en energie besparen. Goed voor het milieu en voor de portemonnee. Maar waar begin je dan? Coöperatie Energiek Alphen weet raad. De vrijwilligersorganisatie wil bijdragen aan bewust omgaan met energie en heeft daarom dertig vrijwillige energiecoaches opgeleid. Mensen die mede-inwoners helpen met onafhankelijk energieadvies.

ALPHEN/BOSKOOP - De energiecoaches komen o.a. uit Alphen, Boskoop, Hazerswoude en Koudekerk. “Het zijn mensen die persoonlijke betrokkenheid hebben bij het milieu en energiebesparing”, vertelt Erik de Ruijter (64), bestuurslid bij Energiek Alphen. “Ze vinden het belangrijk dat ook de volgende generaties kunnen genieten en dat we de aarde niet uitputten. Ze willen de wereld goed achterlaten.”

De Ruijter richtte in 2014, met Ferd Schelleman, Energiek Alphen op, als coöperatie zonder winstoogmerk. Vorig jaar werden twee zonneparken opgezet, bij Rijnvicus en bij Park Zeegersloot in Alphen. Dat project kreeg de naam Zon op Alphen. “Waarom ik dit doe? Ik geloof erin, met volle overtuiging. Met de energiecoaches wordt een nieuwe stap gezet, namelijk de eigen inwoners begeleiden bij energiebesparing. Daarbij werken we nauw samen met de gemeente Alphen." De bedoeling is om heel laagdrempelig te zijn, vertelt De Ruijter, en daarbij objectief en onafhankelijk. "We zijn niet gebonden aan bedrijven, we hebben geen commercieel belang. De energiecoaches doen hun werk vrijwillig en in hun eigen plaats. Ze vinden het hartstikke leuk en de mensen zijn er blij mee.”

Dat wordt beaamd door energiecoach Ton Kos (67) uit Boskoop. Ook echtgenote Yvon (55) is beschikbaar voor energieadvies. “We hebben al vijf gesprekken gedaan”, vertelt Kos. “Soms gaan we samen, soms alleen. Het is ontzettend leuk om te doen.” Ze waren al langer geïnteresseerd in energietransitie, zegt de Boskoper. "Het is erg interessant om daarmee bezig te zijn.” Bij een afspraak wordt samen met de bewoners het huis doorgenomen, legt hij uit. “We kijken naar veel verschillende dingen. Van de brievenbus in de voordeur, die isoleer je met een brievenbusborstel, tot vloerisolatie, tochtstrippen en zonnepanelen. We hebben steeds actuele informatie en gebruiken moderne middelen." Een voorbeeld is de warmtebeeldcamera, een soort infraroodscanner. "Daarmee meten we buiten bij deuren en ramen of er warmteverlies is. Hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe blauwer de kleur, warmteverlies geeft rode kleuren.”

Hun eigen huis hebben ze ook aangepakt. “We hebben de kruipruimte geïsoleerd, daarmee wordt veel warmteverlies voorkomen. Ook gaan we zonnepanelen aanbrengen aan de oostkant van ons dak. Dat was vroeger niet rendabel, gezien het lage aantal zonuren op het oosten. Maar zonnepanelen zijn inmiddels zo verbeterd, dat dit nu ook een goede investering is.”

Meer info of afspraak maken: energiekalphenaandenrijn.nl

Morvenna Goudkade

Energiecoaches doen hun werk vrijwillig en in hun eigen plaats

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden