Carla Prins-Laban (re) en Amy Stolwijk laten zien hoe je coronaproof kunt golfen. Door de coronacrisis hebben veel mensen de golfsport ontdekt als veilige buitenactiviteit. FOTO: Morvenna Goudkade
Carla Prins-Laban (re) en Amy Stolwijk laten zien hoe je coronaproof kunt golfen. Door de coronacrisis hebben veel mensen de golfsport ontdekt als veilige buitenactiviteit. FOTO: Morvenna Goudkade (Foto: )

‘Door corona is golf populairder dan ooit’

Deze week in #NLstartop aandacht voor toerisme & recreatie, met Golfbaan Bentwoud in Benthuizen. Directeur Carla Prins-Laban en marketingmedewerkster Amy Stolwijk pakten tijdens de sluiting de boel flink aan. Met succes: sinds de heropening is het drukker dan ooit.

Morvenna Goudkade

Coronaproof golfen? Dat kan tegenwoordig bij Golfbaan Bentwoud. Bezoekers worden verwelkomd door pleinwachten, die zorgen voor naleving van de coronaregels. In het golfgebouw annex restaurant zijn looproutes, overal staat desinfecteermiddel en zijn schermen geplaatst. Buiten op het terras en golfterrein staan gele borden met instructies. We lopen langs driving range en practice green. Directeur Carla Prins-Laban (53) en marketing/communicatie-medewerkster Amy Stolwijk (24) geven een demonstratie ‘coronagolf’.

BENTHUIZEN - Door de dames wordt teruggeblikt naar zondag 15 maart, toen de sluiting van scholen, sportclubs en horeca werd afgekondigd. “Wij zijn open gebleven, want we zijn geen sportclub, we vallen onder recreatie”, vertelt Carla. "Maar op donderdag moesten we alsnog sluiten, omdat golfterreinen als sportaccommodatie werden bestempeld.”

Een vreemde tijd brak aan: hoewel alles stil lag, was het toch heel bedrijvig. “We hebben het groot onderhoud opgepakt', zegt Amy. "Omdat er niet gespeeld mocht worden, was dat een prima kans.” Carla wijst wat er zoals gedaan is: “We hebben de fairways en de bunkers aangepakt en de baan in topconditie gebracht.”

Ook binnen werd alles opgeruimd en schoongemaakt en daarnaast werden de klanten steeds geïnformeerd. “Golfbaan Bentwoud is een open baan, iedereen kan een starttijd reserveren en komen golfen, maar natuurlijk hebben we veel vaste gasten, die op de hoogte werden gehouden.”

Een geheel nieuwe activiteit was de surveillance. Carla: “Ons terrein, zo’n 108 hectare, mocht niet worden betreden door bezoekers. Daar waren we zelf verantwoordelijk voor. Dus in de avonduren hebben we steeds in twee shifts gesurveilleerd. We kwamen van alles tegen, van mensen met hun hond tot groepjes jongeren."

Op 11 mei, na zeven-en-halve week, mocht de baan weer open. ““Natuurlijk waren we voorbereid, maar we moesten toch even flink doorwerken om op tijd klaar te zijn met alle protocollen", vertelt Amy.

De golfliefhebbers waren dolblij met de heropening, zo hebben ze gemerkt.

Carla: “Vanaf dag één zaten we bommetje vol. En dat is het algemene beeld. Sinds corona is golf populairder dan ooit. Landelijk wordt er door mensen meer gespeeld en er zijn meer mensen begonnen met golf. Het is natuurlijk ook een ideale recreatiesport in coronatijd. Je kunt prima afstand houden en je bent altijd buiten.”

Met haar team heeft ze de uitdaging opgepakt om het omzetverlies van zeven-en-halve week zoveel mogelijk in te lopen. En ondanks de coronacrisis zijn er ook volop plannen. Golfbaan Bentwoud is lid van het Platform Recreatie & Toerisme en werkt samen met Staatsbosbeheer, beheerder van het Bentwoud. “Veel meer mensen dan normaal willen recreëren in de eigen regio, zegt Carla. “Wij willen vooruitkijken en groeien. We hebben plannen voor een Bed & Breakfast en zijn weer begonnen met ons Golfcafé en golfbijeenkomsten. Alles volgens de coronaregels. We zien hier gewoon de hele dag mensen genieten en blije gezichten.”

Ondanks corona zaten ondernemers bepaald niet stil. Nu de maatregelen steeds verder versoepelen, zien we het resultaat. Gedurende vier weken vertellen we verhalen van ondernemers die ons inspireren met hun energie en creatieve ideeën. Verhalen uit de horeca, de retail, toerisme & recreatie en cultuur. Nederland start op.

En wij zijn erbij!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden