Jara (links) en Fenne Bakhuijzen konden niet naar turnen, maar zijn wel blijven oefenen. FOTO: Morvenna Goudkade.
Jara (links) en Fenne Bakhuijzen konden niet naar turnen, maar zijn wel blijven oefenen. FOTO: Morvenna Goudkade.

‘We hebben thuis best veel geoefend’

Trampoline springen doen we vaker dan rekstokken

Morvenna Goudkade

De zusjes Jara en Fenne Bakhuijzen uit Boskoop, nu 13 en 10, zitten allebei al heel lang op turnen, sinds hun vijfde. Maar hun club, Gymnastiek Vereniging Boskoop, moest dicht vanwege de coronacrisis. De zusjes baalden. Jara ging het net weer proberen, na een polsblessure. Fenne zat halverwege het wedstrijdseizoen met de A-selectie. Wat doe je dan? Veel thuis oefenen, al was de trampoline favoriet.

BOSKOOP - Als je afspreekt met twee turnsters, moet er natuurlijk een kleine demonstratie worden gehouden. Jara en Fenne klimmen daarom even op een van de bankjes in het Rosarium. Op de rand kun je evenwichtsbalk doen, dat is het idee. En dat lukt aardig, al gaat het zonder schoenen beter. Fenne schopt al snel haar slippers uit.

Sinds anderhalve week zijn de zusjes weer terug bij de turnvereniging, voor buitentraining. Net als andere sportverenigingen mag de club nog niet open, maar wel buitenlessen geven. Dat was nog wel een uitdaging, want de lessen worden normaal binnen gegeven, in wijkcentrum De Plataan. Er is geen eigen buitenruimte beschikbaar.

De club ging in overleg met de gemeente én met de nabijgelegen scoutingvereniging en er kwam een oplossing. Voorlopig wordt er getraind op het grasveld van de Mr van Daalgroep, vlakbij De Plataan.

“We hebben al een paar keer getraind”, vertelt Jara, die benieuwd was hoe het zou gaan na haar blessure. “Ik heb heel veel last gehad van mijn pols, al sinds vorig jaar zomer. Ik ben ook geopereerd. Nee, het kwam niet door turnen, het was gewoon pech.”

Het trainen buiten gaat er anders aan toe, merken ze. “We doen krachtoefeningen en we gaan veel rennen”, zegt Fenne. “En we hebben buikspieroefeningen gedaan, op de grond. Daar had ik wel spierpijn van.” Jara merkte ook dat het anders is. “Na drie keer rennen waren we allemaal al doodop, haha.” Fenne vond het heel leuk om de andere kinderen weer te zien, zegt ze. “Maar ik hoop dat we toch snel weer in de zaal kunnen trainen, dat is voor turnen toch beter.”

De zusjes hebben thuis wel kunnen oefenen. Vader Janwillem Bakhuijzen is kweker en de familie woont op de kwekerij. “Thuis hebben we een hele grote schuur, en daarin heeft papa rekstokken gemaakt, en we hebben ook ringen en touwen”, legt Fenne uit. Jara vertelt over de grondbalk. “Dat is een soort evenwichtsbalk.” Klinkt best goed allemaal, al bekennen Jara en Fenne dat de trampoline in de tuin toch favoriet is. “Trampolinespringen vinden we allebei het allerleukst. Dat doen we vaker dan de rekstokken.”

Het is een vreemde tijd, zo met corona, vinden ze. De hele dag thuis en niet naar school. Inmiddels zit Fenne, op de basisschool, weer twee dagen per week in de klas. Jara, op de middelbare school, krijgt nog steeds volledig online les. Maar ze zijn er aan gewend inmiddels. “Verder gaat het best goed”, vindt Jara. “Nu mijn pols nog. Ik wil weer echt turnen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden