Museumvrijwilliger Tineke Rhijnsburger doet mee aan expositie 'Verrassend Veelzijdig'' in het Boomkwekerijmuseum. FOTO: Morvenna Goudkade
Museumvrijwilliger Tineke Rhijnsburger doet mee aan expositie 'Verrassend Veelzijdig'' in het Boomkwekerijmuseum. FOTO: Morvenna Goudkade (Foto: Morvenna Goudkade)

'Ik mis het museum verschrikkelijk'

Schilderen doe ik voor mezelf, exposeren voor het museum

Morvenna Goudkde

Wat ze zoals schildert? De stoommachine van haar vader, het speelgoedfornuisje van haar moeder en de scheepswerf van haar overgrootvader. Onderwerpen met een historie en dat is juist waar Tineke Rhijnsburger (75) van houdt. Niet voor niets is ze al veertien jaar vrijwilliger in het Boomkwekerijmuseum. En nu gaat ze zelf exposeren in haar ‘eigen’ museum.

BOSKOOP - Vanwege de coronacrisis moest het Boomkwekerijmuseum haar deuren sluiten, maar mag per 1 juni weer open. De geplande exposities zijn verplaatst naar volgend jaar en daarom komt er een speciale verrassingstentoonstelling, met kunst van de museumvrijwilligers. Uniek in de geschiedenis van het museum, dat volledig gerund wordt door vrijwilligers.

Tineke doet mee met een vijftal schilderijen. Bij de vaste museumbezoekers is ze bekend als vrijwillig medewerkster, maar dat ze ook hobby-kunstenares is, lijkt een goed bewaard geheim. Hoewel ze al lang schildert, heeft ze nog nooit geëxposeerd. “Schilderen doe ik voor mezelf,” legt ze uit. “Ik hoef er niet mee in de belangstelling. Maar exposeren om het museum te steunen, vind ik wat anders. Het is natuurlijk leuk als er wat volume en variatie is bij de expositie. Ik heb begrepen dat er nog tien vrijwilligers werk zullen tonen.”

Nadat ze jarenlang, samen met haar man, een eigen juwelierszaak runde, is het Boomkwekerijmuseum tegenwoordig haar werkplek. “Een heel fijne werkplek. Ik ben er normaal enkele dagen per week. Ik help met het conserveren, registreren en fotograferen van museumstukken en ik draai baliediensten. Nu ligt alles stil, sinds we twee maanden geleden moesten sluiten. Begrijpelijk natuurlijk, maar ik mis het museum verschrikkelijk.”

Tineke, geboren en getogen in Den Haag, kwam na haar huwelijk naar Boskoop. Naast werk en gezin was ze ook graag creatief. “Als kind al tekende ik best veel. Later ben ik schilderlessen gaan volgen, ik maak het liefst aquarellen.”

Haar schilderijen hebben regelmatig een historisch tintje. Ze heeft er een paar meegenomen, die veel voor haar betekenen. Zoals een schilderij van de stoommachine van haar vader en het speelgoedfornuisje van haar moeder, de originelen staan allebei bij Tineke thuis. De scheepswerf van overgrootvader is ook afgebeeld. “Dat heb ik geschilderd naar een oude zwart-wit foto. Al ben ik als kind weleens op de scheepswerf geweest. Waarom ik nu juist die onderwerpen schilder? Ik hou van historie, dat heb ik van huis uit meegekregen.”

Intussen zijn de voorbereidingen voor de heropening van het museum in volle gang. Tineke kan niet wachten. “Ik zal heel blij zijn als we weer open mogen, al moeten we voorlopig heel anders werken. Maximaal dertig bezoekers, die vooraf moeten reserveren, anderhalve meter afstand houden en alle hygiëne-maatregelen opvolgen. Maar het is toch weer een begin.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden