Bij Snel Kappers, met vestigingen in Boskoop en Alphen, dragen kappers en klanten sinds maandag een mondkapje. FOTO: Morvenna Goudkade
Bij Snel Kappers, met vestigingen in Boskoop en Alphen, dragen kappers en klanten sinds maandag een mondkapje. FOTO: Morvenna Goudkade (Foto: )

Blij of boos of tussen hoop en vrees

Ondernemers willen maar één ding: weer aan de slag

Morvenna Goudkade

Na de persconferentie vorige week woensdag, waarbij een geleidelijke versoepeling van de coronamaatregelen werd afgekondigd, waren de reacties zeer divers. Vreugde bij kappers en schoonheidsspecialisten, omdat ze snel konden starten. Woede bij sportscholen, omdat ze tot september moesten wachten. Onduidelijkheid bij attractieparken: wanneer mochten zij eigenlijk open? Ook in de regio willen ondernemers maar één ding: weer aan de slag.

REGIO - Jessica Snel heeft haar kapsalons, in Alphen, Boskoop en Gouda, meteen op 11 mei geopend. “We zijn helemaal ingericht op de anderhalve meter," vertelt de eigenaresse van Snel Kappers. "We houden ons aan alle voorschriften en zowel kappers als klanten dragen mondkapjes in de salon.” Met haar team heeft ze flink aangepoot om afspraken in te plannen. “We hebben zo’n 700 klanten en daarom werken we voorlopig met verruimde openingstijden: van acht uur ’s morgens tot acht uur ’s avonds, uitsluitend op afspraak.” Het is anders werken in coronatijd, maar Snel bekijkt het van de positieve kant: “We hebben er allemaal zin in."

Sportschoolhouder Thijs Bezemer uit Alphen wil ook positief blijven, maar dat is soms lastig. “Die 1 september had ik niet zien aankomen. Heel frustrerend, we zijn echt aan het overleven.” Met zijn sportschool, Bezemer Fitness, is hij actief waar het kan. Met online workouts voor de leden, met buiten-bootcamps, maar daar kan hij zijn bedrijf niet mee redden. “Ik heb mijn club helemaal ingericht voor gedoseerd en veilig sporten met voldoende afstand. Ik weet zeker dat het kan, maar het mag nog niet. Ik ben nu in overleg met de gemeente. Het is de bedoeling dat ik een stukje van het parkeerterrein mag gebruiken om daar bodypump en spinninglessen te geven. Dan kan ik toch weer wat meer.”

In Hazerswoude-Dorp heeft schoonheidsspecialiste Armanda Gordijn ook de nodige uitdagingen. Met haar salon Esthetica is ze sinds maandag geopend, maar wel met de nodige voorzorgsmaatregelen. “Ik heb flink geïnvesteerd in beschermende middelen, zoals een speciale plexiglas kap die ik tussen mij en de klant kan plaatsen en die volledig beschermt, maar waarbij ik de klant toch kan behandelen. Ook draag ik handschoentjes, een mondkapje en een spatbril.” Gordijn gaat haar klanten vragen of ze klachten hebben, alvorens een afspraak te maken. Maar ze zelf controleren, doet ze toch niet. “Ik heb zo’n thermometer overwogen, maar dat is me toch nog één stapje te ver. Voorlopig ga ik gewoon lekker beginnen.”

Bij Archeon in Alphen zijn ze zo ver nog niet, tot grote spijt van Monique Veldman, samen met echtgenoot Jack eigenaar van het museumpark. "We kunnen waarschijnlijk open per 1 juni, maar we hopen iets eerder, in overleg met de veiligheidsregio en de gemeente. We zijn druk bezig met looproutes, tijdslots en gereguleerde kaartverkoop. De sluiting van ons park is heel heftig, hopelijk hebben we snel uitsluitsel.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden