Foto:

‘Alles op de club met anderhalve meter’

Het was vorige week even spannend. Zou het lukken om Tennis Vereniging Boskoop (TVB) coronabestendig te openen voor kinderen en jeugd? Grote blijdschap toen het lukte en woensdag 29 april de eerste tennistrainingen konden beginnen. Voorzitter Wil Koek (61) en jeugdvoorzitter Marc Brand (44) zijn met andere clubmensen wekenlang bezig geweest met de voorbereidingen. De club werd coronaproof ingericht, een plan van aanpak en coronareglement opgesteld en iedereen bij de club geïnstrueerd. Het ‘anderhalve meter tennis’ is anders dan voorheen, maar Wil en Marc vinden dat je niet moet kijken naar wat niet kan, maar vooral naar wat wél kan. Een gesprek over ‘niet mauwen, maar doorgaan’.

Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Wil en Marc blikken nog even terug naar vorige week woensdag. De noodverordening van de gemeente Alphen was nog niet klaar, maar met een tijdelijke gedoogmaatregel kon de club tóch open. “We hebben intensief contact gehad met wethouder Gert-Jan Schotanus,” zegt Wil. “Van tevoren is er een compleet plan ingediend, van fietsroutes tot materiaalbeheer en supervisors op de club. Ook hebben we een coronareglement opgesteld en dat vervolgens gedeeld met andere verenigingen. Waarom allemaal zelf het wiel uitvinden?"

Jeugdvoorzitter Marc heeft veel contact gehad met ouders, want jeugdleden mogen weer trainen, maar volgens strenge regels. Niet van het toilet of clubhuis gebruik maken, speciale looproutes op het terrein en coronaproof balgebruik. En ouders mogen de club niet op.

Hoe is het gegaan, de eerste dagen? “Heel goed, kinderen zijn al best gewend aan de coronabeperkingen. Al zijn toezichthouders wel belangrijk, kinderen zijn spontaan en hangen dan toch weer over elkaar heen. Dat mag tot en met twaalf jaar, maar jeugd van 13 tot en met 18 jaar moet ook anderhalve meter tot elkaar bewaren.”

Zelf mogen ze, net als de andere volwassenen, nog niet tennissen. Wel jammer, want allebei zijn echte liefhebbers. Marc begon op zijn 13e bij de club, leerde daar echtgenote Wendy kennen en tennist nu met het hele gezin. Wil komt er ook al ruim dertig jaar, met zijn vrouw. Het bestuurswerk bij de club doen ze naast drukke baan en bedrijf. Marc is controller in de detacheringsbranche, Wil zit in de installatietechniek, deels met zijn eigen onderneming.

De tennisvereniging aan de Mendelweg in Boskoop, met 540 leden, biedt een bijzondere aanblik. Om de anderhalve meter regel te waarborgen, zijn er niet alleen borden en afzetlinten, maar staan ook overal potplanten. ”We willen heel duidelijk maken dat je niet vlak naast elkaar op het terras kan zitten,“ zegt Wil. “De regel is: alles op de club met anderhalve meter. Dus zetten we overal een plant ertussen, we zijn een kwekersdorp tenslotte."

Onlangs werd een dronefilmpje opgenomen voor de clubleden: hoe het eruit zou zien, dat anderhalve meter tennis. Het filmpje werd een enorme hit. Veel lokale media kwamen langs en TVB kwam zelfs op televisie. Het zal even wennen zijn, coronatennis, denkt Marc. “Het sociale aspect is bij onze club heel groot, maar straks is het werken met digitale tijdslots: komen, spelen en wegwezen. Maar oké, de gezelligheid komt later wel weer.” Wil bekijkt het ook van de positieve kant. “Die corona is er nog wel even. Dus niet mauwen, maar doorgaan. Gewoond de lichtpuntjes pakken, alles wat nu kan is meegenomen, niet blijven hangen in wat niet kan.”

Ook in het Rosarium?

Wekelijks gaan wij in deze rubriek in gesprek met iemand uit de regio. Man of vrouw, jong of ouder, iedereen heeft zijn eigen verhaal en elk verhaal is anders. Kent u iemand met een verhaal? Laat het ons weten via de redactie: redactie.gkw@dpgmedia.nl

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden