"Begin maart kreeg ik onverwachts te horen dat ik de rol van Tessa moest spelen. Dat was erg leuk!"
"Begin maart kreeg ik onverwachts te horen dat ik de rol van Tessa moest spelen. Dat was erg leuk!" (Foto: Samuel van Leeuwen)

'Het is gewoon een toffe beleving'

Na oud-wethouder Hélène Oppatja is nu een andere telg uit de Oppatja-familie in Alphen aan den Rijn in de schijnwerpers getreden: musicalactrice Iris Oppatja (29) speelt sinds kort in de musical Soldaat van Oranje, die dit jaar haar 10-jarig jubileum viert.

ALPHEN A/D RIJN - Iris speelt in de huidige cast van Soldaat van Oranje twee verschillende rollen. Ze speelt doorgaans in het ensemble; de groep zangers en acteurs die meezingen en meedansen met de hoofdcast. Daarnaast is zij understudy voor de rol van hofdame Tessa. Als understudy ben je de vervanger voor de rol; wanneer iemand niet kan, vrij is of ziek is. Zo'n understudy-rol is zo makkelijk nog niet. Iris: "Omdat je de rol niet elke dag speelt, moet je zelf zorgen dat je de teksten en liedjes zelf bijhoudt. Dan oefen ik bijvoorbeeld thuis, in de auto of ik luister mee als ik even niet op ben."

Ashramcollege

De interesse in het zang- en acteervak kwam al tijdens Iris' middelbareschooltijd naar voren. Op het Ashramcollege volgde Iris al dramalessen, muzieklessen en deed zij mee aan de schoolmusicals. Als bijbaan werkte zij bij het Castellum. Daar stond ze achter de bar. "En als ik dan pauze had, maakte ik mijn huiswerk voor de lessen muziek en toneel." Na de middelbare school ging Iris naar het Conservatorium in Tilburg, met als afstudeerrichting muziektheater. Leerlingen worden daar opgeleid voor zanger/acteur.

Duitsland

Nadat Iris haar opleiding op het conservatorium had afgerond, heeft zij verschillende castings gedaan bij castingbureaus. Vanaf dat moment heeft Iris in verschillende producties gespeeld. Iris: "Ik heb bijvoorbeeld gespeeld bij Theater M-Lab en heb een tijdje op een cruiseschip gespeeld. Daarnaast speelde ik in een aantal professionele producties in Duitsland, zoals Rocky Horror Show en de Wizard of Oz."

Terug in Nederland

Eenmaal terug in Nederland werd Iris, ook weer via een castingbureau, gevraagd auditie te doen voor de rollen in Soldaat van Oranje. "Ik ben gevraagd omdat het castingbureau mij al bij een andere auditie had gezien en ik sloot blijkbaar aan bij wat ze zochten voor de rollen in Soldaat van Oranje." De eerste periode heeft Iris haar rol in het ensemble vervuld. "Begin maart kreeg ik onverwachts te horen dat ik de rol van Tessa moest spelen. Dat was erg leuk, mijn ouders en vriend zijn toen bij deze première komen kijken voor een beetje support!"

Beleving

Op de vraag waarom iedereen die nog niet is geweest een keer naar Soldaat van Oranje moet komen, is Iris duidelijk: "Het is zo'n bijzondere voorstelling. Het is een grote, toffe productie. Een beleving, zeggen we altijd. Een draaiende tribune, motoren over het podium, een vliegtuig, een rond podium en niet te vergeten met prachtige muziek. Zeker voor niet-musicalliefhebbers een aanrader."

Mitch Huisman

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden