We rommelen ondertussen maar gewoon door, nog een paar schoonmaakklusjes dienen zich aan en ondertussen zit ons neefje aan de stamtafel met zijn laptop van school zijn huiswerk te maken.
We rommelen ondertussen maar gewoon door, nog een paar schoonmaakklusjes dienen zich aan en ondertussen zit ons neefje aan de stamtafel met zijn laptop van school zijn huiswerk te maken. (Foto: Debbie de Geus)

Groetjes van de hele lege Stamtafel: Wat is het stil!

Debbie de Geus

De klok aan de kerk bij de hefbrug gaf het al weken aan: Het is twee voor twaalf in Boskoop. Het is stil, heel stil aan onze stamtafel.

 Geen gelach, geen leuke smeuïge verhalen, geen gerinkel van koffiekopjes, en niemand die de krant leest. En daar sta je dan op maandag, wat nu? We mogen voorlopig niet open, dus we maken er maar het beste van. We bezorgen wel en mensen kunnen ook afhalen. We hebben veel vaste klanten die elke dag een maaltijd nuttigen en die zitten nu ook zonder eten.
24/6 zijn wij altijd druk, en dan ineens is daar een zwart gat. Dat gat moeten we opvullen, maar naar buiten gaan word afgeraden. Wat dan? Tussen het bereiden van de maaltijden door gaan we verven, schuren, en behangen. Voor dit soort dingen is normaal niet veel tijd, dus we maken van de nood een deugd. Maar nu is alles schoner dan schoon, en alles wat opgeknapt moest worden is opgeknapt. Hier en daar belt iemand maar er is geen gezellig praatje meer bij. De zon schijnt, dus we gaan maar een rondje lopen, en tot onze verbazing komen we heel veel mensen tegen. Even lekker bijkletsen doet ons goed. Uiteraard met gepaste afstand.

Om ons heen zijn alle horeca zaken dicht. Sommige proberen nog uit de kosten te komen door te bezorgen, anderen zijn niet bereikbaar en geheel afgesloten. Bij iedereen die we spreken rijst de vraag: hoelang, en wat nu? De kosten gaan door, maar er komt nul binnen. Horeca Nederland heeft een website gelanceerd.


www.helpdehoreca.nl 
Door de sluiting van de horeca zitten horecazaken zonder inkomsten. U kunt helpen door een waardebon voor uw favoriete zaak te kopen zodat zij nu de huur kunnen betalen en u iets leuks heeft om naar uit te kijken als ze straks weer open zijn.
Het lijkt dat we na een week een klein beetje beginnen te wennen. Waar we eerst nog kilometers moesten afleggen voor een pak melk of een rol wc papier, blijken deze nu gewoon weer verkrijgbaar bij de super op de hoek. Maar toch… ook al zetten we de muziek in het eetcafé op 100 tijdens het koken, er is weinig gezelligheid aan. Soms klopt er iemand op het raam, en we zwaaien met het glas ertussen naar elkaar en maken gebaren van: gaat het goed met je? En meer als dat is er niet. Boskoopse kwekers hebben het ook zwaar, zoveel en zo snel mogelijk de planten de deur uit zien te krijgen is op dit moment een must. Want de angst dat de kwekerijen vol blijven staan en de handel niet meer loopt is groot. We rommelen ondertussen maar gewoon door. Toch heel iets anders dan een biertje tappen en een maaltijd serveren aan tafel hoor!
Maar we slaan ons erdoor, en we hopen u ook. We moeten het met zijn allen doen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden