Amber Persoon (21) wil graag mensen helpen tijdens de coronacrisis. Ze heeft zich aangemeld bij het platform Coronahulp Boskoop op Facebook.
Amber Persoon (21) wil graag mensen helpen tijdens de coronacrisis. Ze heeft zich aangemeld bij het platform Coronahulp Boskoop op Facebook. (Foto: Morvenna Goudkade)

‘Vraag alsjeblieft hulp als dat nodig is’

Als klein meisje wist ze al dat ze later in de zorg wilde werken. Amber Persoon (21) dacht eerst aan kinderarts, maar koos voor verpleegkundige omdat je dan nog meer contact met mensen hebt. Ze loopt nu stage bij de wijkverpleging en komt bij veel thuiswonende ouderen. Toen de coronacrisis uitbrak meldde Amber zich aan als vrijwilligster bij Coronahulp Boskoop, ze wil boodschappen voor mensen doen of oppas bieden. En ze wil de coronadreiging heel serieus nemen, maar zich niet door angst laten leiden. Het is soms wel moeilijk, want het normale leven is ingrijpend veranderd. Corona gaat heel veel impact hebben op de samenleving, denkt Amber. Maar juist daarom wil ze er zijn voor anderen.

BOSKOOP - Het Rosarium Gesprek is tegenwoordig ‘outdoor’, buiten bij het gesloten Floragebouw, met gepaste afstand. Gelukkig werkt het weer goed mee, uit de wind en in de zon is het goed te doen.

Amber is zondag net klaar met een middagdienst, ze loopt stage bij de wijkverpleging van Vierstroom. Ze studeert hbo-verpleegkunde aan de Hogeschool Leiden, zit in haar 3e jaar. “Al heel jong wilde ik in de zorg. Mijn hele familie werkt in het ziekenhuis,” vertelt Amber. “Van mijn moeder, die ook verpleegkundige is, hoorde ik veel verhalen. Het sprak me erg aan. En medische programma’s vond ik altijd erg interessant." Op de middelbare school, ze begint met vwo, overweegt ze om later kinderarts te worden. Maar dat verandert als ze zelf in het ziekenhuis wordt opgenomen. “Ik lag daar vanwege mijn astma en was onder behandeling bij een kinderarts. Maar het viel me op dat de verpleegkundige veel vaker aan mijn bed kwam.“ Legt uit: “Een arts is vooral medisch bezig, een verpleegkundige houdt veel meer het contact. Dat laatste wilde ik ook heel graag. Ik ben erg zorgzaam, wil voor mensen zorgen, dus heb ik gekozen voor verpleegkunde.”

Momenteel loopt ze stage in de wijk en komt bij veel mensen thuis. Hoe is dat in de deze coronatijd? Amber: “Het zijn vooral ouderen waar ik kom. Deze mensen zijn heel kwetsbaar voor het virus, dus ik zorg voor hygiënische maatregelen, nog vaker handen wassen, alle richtlijnen opvolgen. Natuurlijk ben ik me bewust van risico’s, maar ik wil niet dat het mijn werk negatief gaat beïnvloeden."

Pasgeleden heeft ze zich ook aangemeld bij het platform Coronahulp Boskoop. Hier kunnen mensen die hulp willen bieden en die hulp nodig hebben, bij elkaar komen. Ze kan best nog mensen helpen in haar vrije tijd, vindt Amber. “Ik had een bijbaantje in de horeca, dat is weggevallen, en ik kan ook niet met vrienden afspreken, dus ik heb tijd voor vrijwilligerswerk. Ik kan boodschappen doen voor mensen of oppassen. Ik heb ook briefjes in de bus gedaan in de straat, bij ouderen en alleenstaanden.”

Ze wil een oproep doen: “Vraag alsjeblieft hulp als dat nodig is. Voel je niet teveel om het dan ook aan te nemen. En denk aan elkaar. Bel naar je opa en oma als je niet naar hen toe kunt gaan.” In haar eigen leven probeert ze zo goed mogelijk om te gaan met de coronacrisis, maar er zijn wel teleurstellingen. "Het festivalseizoen zou weer beginnen, daar had ik me wel op verheugd. En dat ik mijn vrienden niet kan zien, vind ik ook erg jammer." Eenzaamheid wordt echt een probleem, denkt ze. “Iedereen wordt eenzamer door corona. Zoveel dat wegvalt, zoveel mensen die je niet kunt zien. Dat is wel verdrietig. Dan zie je pas hoe hard je andere mensen nodig hebt.”

Door Morvenna Goudkade

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden