Foto: k wagter

Neem nu echt geen risico!

In de normaal gesproken gezellig drukke wachtkamer van de huisartsen en apotheek in Hazerswoude-Dorp is deze week geen patiënt te bekennen. De toegangsdeuren die altijd gastvrij opengaan, blijven dicht en zijn volgeplakt met informatie brieven over het coronavirus. Op de leestafel in de wachtruimte staan dozen en kratten vol met medicijnen die later op de dag bij de mensen thuis zullen worden bezorgd.

Hazerswoude-Dorp - Duidelijk is dat dit gezondheidscentrum het coronavirus uiterst serieus nemen. “Dat klopt,” zegt apotheker Rinse Bazen. “Vorige week zondag hadden wij het gevoel dat we onze regels drastisch moesten gaan aanscherpen en zijn we al bij elkaar gekomen om een plan te maken. “De aangescherpte regels houden in dat patiënten niet meer het gezondheidscentrum in kunnen lopen om hun medicijnen op te halen of op hun afspraak met de dokter te wachten. “We zien nog wel patiënten in de praktijk of bezoeken patiënten thuis met dringende klachten, maar zo min mogelijk,” vertelt huisarts Esther Croiset. “Bovendien mogen die mensen geen luchtwegklachten hebben. Wij willen zo min mogelijk risico lopen op besmetting van de patiënten en van het personeel.

Deze week hebben we heel veel patiënten met vragen over hun gezondheid (terug-)gebeld of vragen die patiënten van ons stelden via mijngezondheid.net (E-consult) per mail beantwoord. Daarnaast kunnen patiënten sinds deze week ook met ons beeldbellen via de computer, dat is wel zo prettig dat we hen ook kunnen zien en hun gezondheidssituatie nog beter kunnen inschatten. Wij willen onze praktijk zo lang mogelijk coronavrij houden en zijn bang dat patiënten niet alleen elkaar, maar ook ons als personeel zouden besmetten en dit werkt goed. Gelukkig hebben de patiënten er alle begrip voor.

Ik heb begrepen dat alle huisartspraktijken en apotheken in deze omgeving soortgelijke maatregelen hebben getroffen. Patiënten die wel luchtwegklachten hebben, kunnen sinds vorige week terecht in het speciaal daarvoor, binnen hele korte tijd ingerichte corona centrum in Leiderdorp, bij het Alrijne Ziekenhuis om zo alle huisartspraktijken ‘schoon’ te houden van het corona virus en de schaarse beschermende maskers te besparen . “Daar zijn zes huisartsen aanwezig en drie huisartsen rijden overdag rond om op huisbezoek te gaan,” weet Esther. Ook ‘s avonds en ‘s nachts zijn daar huisartsen aanwezig. Deze huisartsen hebben vier uur achter elkaar dienst; zo lang mogen zij de maskers ophouden. Als de huisarts iemand verdenkt van een besmetting met het corona virus, en de patiënt is ernstig ziek, sturen zij hem door naar het ziekenhuis waar middels een test de mogelijke besmetting zal worden vastgesteld. Het testen op het coronavirus gebeurt alleen in het ziekenhuis, niet in het coronacentrum van de huisartsenpost. Gezonde patiënten met lichte tot matige klachten moeten thuis uitzieken, een test voegt daar niets aan toe.

De apotheekmedewerkers zijn deze weken ontzettend druk met bestellingen opnemen. Patiënten kunnen via de speciale herhaaltelefoon of de website hun herhaalmedicatie (of paracetamol, daar nog steeds aanwezig) doorgeven wat ze nodig hebben. Tekorten zijn er gelukkig niet. Rinse: “Ook medicijnen hamsteren is dus niet nodig. Wel raden we aan om niet te wachten met bestellen tot er nog maar een pilletje in de strip zit, maar twee weken van tevoren al om een herhaling te vragen in deze drukke tijd. Onze medewerkers rijden de hele dag door het dorp om de medicijnen aan de deur af te leveren.”

Ondanks alle berichtgeving merken de medewerkers van Gezondheidscentrum Lindehof dat het corona virus nog steeds worden onderschat. “We zien groepjes mensen dicht tegen elkaar wandelen of gezellig kletsen bij Albert Heijn; dat kan gewoon niet meer! “ zegt Esther fel. “Ook hier in Hazerswoude-dorp zijn er mensen besmet geraakt en ernstig ziek geworden. Wij weten niet wie allemaal bij hen in de buurt zijn geweest toen deze inwoners nog in het dorp rondliepen en daarbij andere dorpsbewoners hebben kunnen besmetten. We zijn al heel vaak gebeld door ongeruste mensen met de vraag wat ze nu moeten doen.”

Wat u het beste kunt doen, staat niet alleen op de formulieren die zijn geplakt op de ruiten van het Gezondheidscentrum, maar die zelfs bij Albert Heijn zijn opgehangen om zoveel mogelijk inwoners te bereiken. Huisarts Jan van der Meij: ” Blijf thuis als je moet hoesten, keelpijn hebt of neusverkouden bent. Bel met de huisarts als de klachten verergeren, als je koorts hoger is dan 38 graden, je moeite hebt met ademhalen en behoefte hebt aan medische hulp. Mijd sociale contacten, hoe ongezellig ook. Het moet nu even want het virus maakt niet alleen mensen ziek in Wuhan, Milaan of Breda, maar ook hier in Rijnwoude. Neem het Corona virus alsjeblieft serieus.
Blijf thuis zodat wij voor jullie kunnen zorgen.

meer weten? Houdt de FBpagina van Apotheek Lindehof in de gaten

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden