Foto: Morvenna Goudkade

‘Deze tentoonstelling wil ik afmaken’

Wekelijks gaan wij in deze rubriek in gesprek met iemand uit de regio. Man of vrouw, jong of ouder, iedereen heeft zijn eigen verhaal en elk verhaal is anders. Kent u iemand met een verhaal? Laat het ons weten via de redactie: redactie.gkw@dpgmedia.nl

Ook in het Rosarium?

Boskoper Rien Knop (74) werkt al sinds 2018 aan een tentoonstelling ter ere van 75 jaar vrijheid. Deze wordt georganiseerd door de Historische Vereniging in Boskoop, waar Rien bestuurslid is, en staat gepland in het Boomkwekerijmuseum. Vanwege de coronacrisis moet de planning drastisch worden aangepast. De beoogde opening op 2 april door Marga van Praag gaat niet door, want het museum heeft de deuren moeten sluiten. Rien gaat echter gewoon door met de voorbereidingen. Als de tentoonstelling later moet starten, dan is dat zo, maar hij wil zijn werk graag afmaken. En ook al zijn het nu moeilijke tijden, het is belangrijk om positief te blijven, vindt Rien.

Rosarium Gesprekken deel 292

De opening is uitgesteld, maar we moeten positief blijven

Morvenna Goudkade

BOSKOOP - Rien heeft een iconische bevrijdingsfoto meegenomen. “Deze is gemaakt op 5 of 6 mei 1945, in het centrum van Boskoop, bij het toenmalige warenhuis Van der Geur." De foto is een van de pronkstukken van de tentoonstelling ‘75 jaar vrijheid. Oranje boven’. Op de foto staan Joodse onderduikers en hun Boskoopse helpers, wijst Rien. “De families Van Praag en Hornemann zaten hier ondergedoken. Helemaal rechts staat Max van Praag met zijn vrouw Sara. De familie Bontekoe was een van de hulpgezinnen.”

Rien is als bestuurslid van de Historische Vereniging al een tijdlang druk bezig met het organiseren van de vrijheidstentoonstelling. Dat de opening op 2 april niet door kan gaan, is een teleurstelling. “Maar dat is nu eenmaal zo. We hopen op een later moment de tentoonstelling wel te kunnen openen,” zegt Rien.

Hij houdt de moed erin en vertelt enthousiast over ‘zijn’ expositie. "Voor de tentoonstelling heb ik een splitsing gemaakt in de expositieruimte. Het ene deel gaat over bezetting en oorlog, dat begint op 10 mei met de inval van de Duitsers. Het andere deel van de ruimte is bestemd voor bevrijding en wederopbouw.”

Rien is een rasechte Boskoper. Hij werd 74 jaar geleden geboren aan de Badhuisweg. Zijn interesse in de historie van Boskoop ontstond op school. “Het was in de vijfde klas van de lagere school dat mijn belangstelling voor historie is gewekt, door meneer Brussee,” vertelt Rien. “Ik weet het nog precies. Hij vroeg op een keer: wat hebben jullie onderweg naar school allemaal gezien? Bijzondere huizen of gebouwen? Ik had niet veel gezien, maar het triggerde me wel. Hij leerde ons anders te kijken. Om de geschiedenis te zien onderweg naar school. Ik raakte ook geïnteresseerd in oude foto’s.”

Als hij ouder wordt komt de liefde voor historie even op een lager pitje. Rien trouwt, er komen twee kinderen, hij werkt als automonteur. Wel wordt hij lid van de Historische Vereniging in Boskoop. Rien kan al jong met pensioen, op zijn 59e. In 2011 wordt hij bestuurslid bij de Historische Vereniging en gaat zich ook bezighouden met de tentoonstellingen. "Mijn termijn als bestuurslid is eigenlijk al verlopen, maar deze tentoonstelling wil ik heel graag afmaken. Dat heeft het overige bestuur goedgevonden."

De vrijheidstentoonstelling in Boskoop is onderdeel van een groter initiatief van de gezamenlijke historische verenigingen in de gemeente Alphen, legt Rien uit. “We organiseren allemaal in een vrijheidsexpositie, met focus op het eigen dorp." Dat het nu allemaal anders loopt is wel jammer, zegt hij. “We weten nog niet wanneer de tentoonstelling te zien zal zijn. Maar we moeten positief blijven.“

Door Morvenna Goudkade

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden