Kweker Daan van der Wolf, met naast hem Patrick Verbeij,  toont zijn rotsplantenkwekerij aan de scholieren.
Kweker Daan van der Wolf, met naast hem Patrick Verbeij, toont zijn rotsplantenkwekerij aan de scholieren. (FOTO: Morvenna Goudkade)

Green unplugged laatste voor lockdown

Vanwege de corona-crisis is er tot 6 april geen onderwijs op de locatie van de Boomteeltopleiding in Boskoop. Docent Peet Stolwijk laat weten dat er de komende weken wordt gewerkt met leren op afstand. Via mail worden opdrachten en toetsen verstrekt en de docent is via mail en telefoon beschikbaar voor de leerlingen en de leerbedrijven. Ook is hij bereikbaar voor informatie en aanmeldingen voor het nieuwe schooljaar: plm.stolwijk@wellant.nl. De informatiemiddag op 19 maart is geannuleerd.

De boomteeltsector zit te springen om jongeren en daarom worden er onder de noemer ‘Green unplugged’ regelmatig bedrijfsbezoeken georganiseerd voor middelbare scholieren. Deze zijn bedoeld om de jongeren te interesseren voor een groene vervolgopleiding. Vorige week was er nog zo’n oriëntatiemiddag, al waren er al minder jongeren dan gepland. Nu Nederland in een gedeeltelijke lockdown zit vanwege corona, zijn de bedrijfsbezoeken voorlopig van de baan.

REEUWIJK /BOSKOOP - De scholieren, bezoeken donderdagmiddag drie kwekerijen: Van der Wolf Plant en Kwekerij Kwakernaak in de Berkenbroek en Gebr. Van der Salm aan de Gouwedreef. Bij de eerste locatie worden ze ontvangen door kweker Daan van der Wolf. Ook Patrick Verbeij (19) is aanwezig bij het bezoek. Hij werkt op de kwekerij en volgt daarbij de Boomteeltopleiding in Boskoop. “Ik vind het leuk om met planten te werken. Planten spreken mij aan,” zegt Patrick, terwijl hij toekijkt hoe de scholieren een praktijklesje krijgen bij de potmachine.

Zijn baas, Daan van der Wolf, vertelt de scholieren over zijn bedrijf. Daarbij komt ook de corona-crisis aan bod. “Corona baart mij zorgen,” bekent de kweker. “Maar nu gaat het nog goed.” Buiten op de kwekerij worden de verschillende rotsplanten, de specialiteit van de kwekerij, bekeken.

Aan de overkant van de Berkenbroek wacht Henk Kwakernaak op het scholierenbezoek, Hij is gespecialiseerd in Skimmia en maakt miljoenen stekken per jaar. Zijn medewerker Ronald Verlaan (21) volgt ook de Boomteeltopleiding. Hij begon met een opleiding marketing en communicatie. “Maar dat zitten op een kantoor was niets voor mij. Ik zat alleen maar naar buiten te kijken.”

Henk Kwakernaak geeft de scholieren uitleg over het plantenpaspoort. Dat is ontstaan om te kunnen zien wie de kweker is en waar de plant is gekweekt. Vanaf volgend jaar is plantenpaspoort het verplicht voor alle planten. “Het is bedoeld om snel in te kunnen grijpen bij plantenziektes. Eigenlijk net zoals bij het coronavirus,” zegt Kwakernaak.

Door Morvenna Goudkade

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden