Alle hens aan dek bij Hoogvliet in Boskoop. Managers Pascal Vens (li) en Jeffrey van Hamburg draaien mee in de bevoorrading.
Alle hens aan dek bij Hoogvliet in Boskoop. Managers Pascal Vens (li) en Jeffrey van Hamburg draaien mee in de bevoorrading. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Het is Pasen, Pinksteren en Kerst'

Bij de supermarkten in de regio is het door de corona-crisis ‘alle hens aan dek', zeker nu de horeca sinds zondagavond gesloten is. Supermarkten krijgen naar verwachting dertig procent extra vraag door het wegvallen van de horeca. “Dat is nog bovenop de verhoogde vraag door het hamsteren,” aldus supermarktmanager Pascal Vens van Hoogvliet.

BOSKOOP - Het is flink aanpoten in de Hoogvliet-vestiging aan de Burgemeester Colijnstraat. Het hamsteren door klanten helpt niet echt en legt veel druk op de bevoorrading. Manager Pascal Vens en assistent-manager Jeffrey van Hamburg draaien zelf ook volop mee op de werkvloer. Vens rijdt vracht naar binnen en Van Hamburg vult in razend tempo vakken bij.

“Er wordt met man en macht gewerkt om de schappen vol te houden,” zegt Vens. Supermarktmedewerkers worden vanuit alle filialen van Hoogvliet ook ingezet in het distributiecentrum aan de Eikenlaan in Alphen. “Ook medewerkers van kantoor zijn daar aan het werk. Het is momenteel belangrijker om orders te picken in het distributiecentrum, zodat alle mogelijke vracht uit kan rijden." Jeffrey van Hamburg ziet de verhoogde vraag op alle afdelingen in de supermarkt, “Niet alleen houdbare producten worden gehamsterd, zoals rijst, pasta, blikken soep, knakworsten, afbakbroodjes en crackers, Maar ook versproducten, zoals zuivel. Dat is minder lang houdbaar, maar daar willen de mensen blijkbaar ook voorraad van.” Het toiletpapier is ook niet aan te slepen. “Het is hier Pasen, Pinksteren en Kerst in één,” zeggen de managers, die benadrukken dat hamsteren echt niet nodig is.

De supermarktsector werd zondag benoemd als ‘vitale sector’, zodat medewerkers gebruik kunnen maken van extra regelingen om hun werk te blijven doen. “De openstelling en bevoorrading van de supermarkten is uiteraard cruciaal,” bevestigt Vens. “Daarom hebben en wij daar nu de nadruk op liggen wat betreft inzet van medewerkers. Wel moeten ook wij de gezondheidsrisico’s goed managen. Medewerkers met verkoudheid sturen we meteen naar huis.”

Horecaondernemers tonen over het algemeen begrip voor het verplicht sluiten van hun zaak, al was het zondag wel erg acuut. Bij Grand Café Roos in het Boskoopse Floragebouw zaten gasten te dineren toen de mededeling kwam. Dat was om 17:30 uur en om 18:00 uur moesten de zaken sluiten. “We laten de mensen nog wel hun bord leegeten,” zegt medewerker Maarten Stoetzer zondagavond, iets na zessen. “En daarna gaan we dicht.”

Richard van Loon van ’t Keldertje in Boskoop heeft zijn gasten ook niet subiet van tafel gestuurd. "Mensen komen bij mij op zondag al vaak om 17:00 uur, dus die zaten nog midden in hun etentje. Maar ik vind de sluiting helemaal prima. Beter nu een lockdown, dan doormodderen met steeds minder omzet. En de minister heeft financiële hulp toegezegd voor de horeca, dus daar gaan we dan vanuit.”

Door Morvenna Goudkade

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden