Ron van der Lem schreef een boek over de Veense polder.
Ron van der Lem schreef een boek over de Veense polder. (Foto: Hielco Kuipers)

Man of Style

Ik deed boodschappen in de Digros. Na afloop zette ik de tas in mijn geparkeerde auto. Een Opel stopte achter me. Een zijraam ervan zoefde naar beneden. Een man met Zuid-Europees voorkomen boog zich voorover richting mij. "Sir I’m lost. I have to go to Skripal." Huh?

Skripal, misschien weet u het nog, is de in Engeland vergiftigde Russische spion. Ik dacht even in een thriller beland te zijn. "Skripal?" vroeg ik verbaasd. "Skippol," probeerde de man vervolgens. O, Schiphol! De in Italiaans colbert en overhemd met sjaaltje gestoken man zag dat het kwartje viel bij mij. Ik wees hem de weg en toen gebeurde dit. Hij nam me op en zei: "Hi, I am Luigi from Lugano." en stak zijn poot uit. Daar is nog net geen corona gesignaleerd, calculeerde ik, dus ik stak de mijne (met tegenzin) ook uit. Hij ging verder: "Sir, looking at your clothes, I can see you are a man of style!" Verbluffend toch, dat iemand zulke mensenkennis weet te etaleren in korte tijd. Dat overkomt me niet vaak. Luigi had op de lege stoel naast hem magazines liggen met namen als 'Armani'. Deze man met stoppelbaard en glimmend horloge wist duidelijk waar hij het over had. En toen zei hij: "I am in fashion. Was in Amsterdam at the Buyinkorp." "Bijenkorf," verbeterde ik. Hij knikte en gaf me zijn kaartje. "Well, my flight will be at seven, I have some time. Let me tell you... I have some costume samples. Two for free special for you, and one for a special price. I can not take them in the plane." Als nuchtere Hollander ben ik niet vies van twee gratis mode-artikelen die niet in een vliegtuig passen, maar dit riekte wel ineens heel zwaar naar misdaad. De mensenkenner was omgetoverd tot lid van goedkope mafiosi.
Heel laf maakte ik me af van deze laaienlichter. Ik vertelde hem dat mijn vrouw thuis op me zat te wachten en ik haast had. Beide komt in mijn geval nooit voor, zoals u weet. Luigi trok een vies gezicht en zei: "Okay, in that case..." en draaide abrupt zijn raampje dicht. Ik had nog even twijfels omtrent zijn handelen, maar Luigi reed niet mijn voorgestelde richting uit naar Schiphol, maar richting de Braassem! Misschien naar een volgende 'man of style'. Thuis vertelde ik het verhaal en mijn vrouw zei: "Ga heel goed je handen wassen en ik gooi de handdoek meteen in de was…"

Door Ron van der Lem

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden