'De glimlach en de blik in de ogen van de ander... daar gaat het ons om.' Foto: Joost Mooij
'De glimlach en de blik in de ogen van de ander... daar gaat het ons om.' Foto: Joost Mooij (Foto: Joost Mooij)

'Iedereen moet toch kunnen bewegen!'

Door Marieke Roggeveen

Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn

Met de overhandiging en ingebruikname van vier nieuwe duofietsen gaat op 29 februari officieel Stichting Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn van start.

Alphen aan den Rijn - Fietsmaatjes is in Nederland al enkele jaren een beproefd concept. Veel mensen die als gast gebruik maken van de diensten van Fietsmaatjes, zijn blij op deze manier weer eens wat vaker buiten te komen en een vorm van lichaamsbeweging te krijgen. Daarnaast is ook het sociale aspect een belangrijk doel. Het motto van Fietsmaatjes is dan ook: 'Lekker genieten tijdens het samen fietsen'.

Trots en blij

"Hier is anderhalf jaar naar toe gewerkt," vertelt voorzitter Michel du Chatinier, "fietsen is voor veel Nederlanders belangrijk. Als je dit niet meer kunt, raak je een stukje vrijheid kwijt. Als wethouder in Alphen aan den Rijn heb ik elf jaar Sport en Beweging in mijn portefeuille gehad en heb ik een passie opgebouwd voor mensen die zich niet meer zelfstandig kunnen redden. Hierbij wilde ik helpen: iedereen moet kunnen bewegen, ook als dit niet meer zo makkelijk gaat. Anderen waren hier ook mee bezig wat uiteindelijk heeft geresulteerd in de oprichting van Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn, bestaande uit een team van negen gepassioneerde Alphenaren. In de opstartfase zijn er al 26 vrijwilligers en tien gasten geregistreerd. Wij zijn ontzettend trots en blij dat wij als één van de plaatselijke afdelingen van Fietsmaatjes Nederland nu ook in Alphen aan den Rijn van start gaan."

Vijf fietsen

"Na de officiële start hebben we vijf fietsen, allemaal verkregen door fondsenwerving, die op vijf verschillende plekken zullen staan," vervolgt Du Chatinier, "ons streven is om later nog meer duofietsen in te zetten, ook in kernen. Daarnaast hebben we behoefte aan fietswachten die wekelijks de duofietsen controleren op kleine gebreken en kleine mankementen repareren. Voor grotere mankementen dient de fiets naar de fietsenmaker gebracht te worden." Du Chatinier toont de duofiets die in de Vegro winkel staat. De duofiets heeft een elektrische trapondersteuning waarbij gast en vrijwilliger naast elkaar zitten en dus makkelijk een praatje kunnen maken. De vrijwilliger heeft de controle over de fiets en stuurt en trapt. Naar eigen wens of vermogen kan de gast eventueel mee fietsen. De fiets heeft een verstelbare zitting zodat de fiets eenvoudig is in te stellen. Mensen kunnen zich opgeven als gast of vrijwilliger en ook duo's zijn welkom. Vrijwilligers krijgen eerst een opleiding, zodat zij straks veilig op de fiets verkeren.

Du Chatinier heeft deze opleiding succesvol afgerond en ook al meermalen samen met een gast gereden. "De blik in de ogen van de ander, de glimlach die als vanzelf verschijnt… Daar gaat het ons om. Ook komen er onderweg waardevolle en mooie gesprekken op gang. Niet voor niets is het mom van Fietsmaatjes: lekker genieten tijdens het samen fietsen."

www.fietsmaatjesalphenaandenrijn.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden