Boskoop wil ook een zwembad, maar de kans is niet erg groot. Dan toch naar de Hazelaar (foto) of samen een nieuw bosbad? FOTO: MG
Boskoop wil ook een zwembad, maar de kans is niet erg groot. Dan toch naar de Hazelaar (foto) of samen een nieuw bosbad? FOTO: MG (Foto: )

Buitenbad, binnenbad of toch bosbad?

Door Morvenna Goudkade

Discussie over zwembad Boskoop

Al jaren wordt gesproken over een nieuw zwembad voor Boskoop. Sinds de sluiting van 'De Ballon' in 1985 heeft het kwekersdorp geen eigen zwemvoorziening. De gemeente Alphen liet een haalbaarheidsonderzoek doen en concludeerde in december dat een openluchtbad voor recreatie niet realistisch is. Die uitspraak heeft geleid tot nog meer discussie. De Dorpsraad Boskoop is zeer verbaasd en het CDA heeft naar aanleiding van het besluit collegevragen gesteld.

BOSKOOP - "De Dorpsraad heeft altijd gesproken over een instructiebad, gerund door professionals, waar zwemlessen gevolgd kunnen worden en waar zwemdiploma's behaald kunnen worden, daar wijkt het onderzoek geheel vanaf," zegt Ria de Groot, scheidend voorzitter van de Dorpsraad.

Inderdaad richt het rapport zich op een mogelijk openluchtzwembad. Volgens het onderzoeksbureau is dat de opdracht van de gemeente, en is het geen gedetailleerd onderzoek maar een quick scan. Met daarbij een kort onderzoek hoe twee bestaande buitenbaden toekomstbestendig kunnen worden.

De Groot stelt dat voor het waterrijke Boskoop, met ruim 16.000 inwoners, veel nieuwbouw en jonge gezinnen, een instructiebad niet alleen gewenst, maar zelfs noodzakelijk is. "De gemeente zegt nu dat een zwembad niet realistisch is met oog op de kosten van exploitatie. Maar daar heb ik geen berekening van gezien, omdat een instructiebad niet is onderzocht."

Bij de gemeente Alphen reageert een woordvoerster dat een nieuw zwembad in Boskoop een te grote investering vraagt en dat de gemeente ook zou moeten bijdragen bij de exploitatie. Verder wordt het niet waarschijnlijk geacht dat het zwembad door vrijwilligers gerund zal worden en kan het ten koste gaan van andere zwembaden zoals De Hazelaar.

CDA-raadslid Helma van der Louw laat weten schriftelijke vragen te hebben gesteld aan het college. Zij is van mening dat het onderzoek niet volledig is geweest. "Ik zie niets terug van de zwembehoefte in Boskoop en waar gezinnen nu zwemvaardigheden opdoen. Daar wil ik meer informatie over." Van der Louw reageert ook op de noodzaak tot verduurzaming van de bestaande openluchtbaden, zoals De Hazelaar. "Voor de toekomst zou een gezamenlijk duurzaam natuurzwembad in het Bentwoud een optie kunnen zijn, voor zowel Boskoop als Hazerswoude." Volgens Van der Louw moet bij zo'n bosbad niet worden gedacht aan een modderige plas. "Tegenwoordig is een natuurzwembad een modern zwembad, maar dan op natuurlijke basis, zonder chloor, veel duurzamer dus."

Een online poll geeft positieve reacties op een natuurbosbad. Bijna de helft van de respondenten ziet het wel zitten. Daarnaast kiest ruim een kwart voor zwemmen in De Hazelaar en wil 25 procent een eigen buitenbad voor Boskoop.

Meer berichten