Foto: Morvenna Goudkade

'Als kind al gek van vrachtwagens'

Kaimo Stolwijk (20) groeide op als kwekerszoon, maar was als klein jongetje al gefascineerd door de vrachtwagens die kwamen lossen bij de kwekerij. Hij kan zijn geluk niet op, als hij een keer mee mag op de vrachtwagen, naar Aalsmeer. Het smaakt naar meer en Kaimo weet dan al dat hij later ook vrachtwagenchauffeur wil worden. En zijn eigen vrachtwagen wil hebben. Inmiddels heeft hij dat waargemaakt. Kaimo heeft zijn eigen transportbedrijf en sinds vorige week zijn eigen complete vrachtwagen. Hij woont nog gewoon thuis, maar zijn moeder weet nooit of hij 's avonds mee-eet: Kaimo rijdt namelijk internationaal. In gesprek met een jonge ondernemer, die precies weet wat hij wil.

BOSKOOP - Zo lang hij zich kan herinneren, houdt Kaimo al van vrachtwagens en van transport. "Als kind speelde ik graag met autootjes," zegt hij, terwijl hij soepel zijn vrachtwagen parkeert. "Maar bij mij werden die autootjes steeds groter, haha."

Zijn eigen complete wagen, heeft hij sinds vorige week. Eerder al had hij zijn eigen voorwagen, maar nu ook zijn eigen trailer. "Helemaal verbouwd zoals ik het wil en gespoten in mijn eigen kleuren, rood en grijs," zegt de jonge ondernemer.

De liefde voor transport zat er al heel jong in. Als jochie was Kaimo vaak te vinden op de familiekwekerij: G.C. Stolwijk & Co. aan het Reijerskoop in Boskoop. "Het mooiste vond ik als op zaterdagochtend de vrachtwagens uit Engeland kwamen en ik mocht helpen lossen. Hoe oud ik toen was? Een jaar of zeven."

Als hij tien is, mag hij een keer mee op de vrachtwagen, naar Aalsmeer. Kaimo vergeet die eerste rit nooit meer. "Het was geweldig, het mooiste wat er is. Hoe groot het is en hoe hoog je zit. Wat een belevenis."

Vanaf die eerste keer, gaat Kaimo vaker mee, ook op ritten naar het buitenland. Prachtig vind hij het. Maar hij moet ook naar school, na de basisschool start hij met tweetalig vwo. Grinnikend: "Dat tweetalige deed ik eigenlijk alleen vanwege de ritten op Engeland. Het leek met handig als ik me daar goed verstaanbaar kon maken."

Uiteindelijk bevalt het vwo niet echt, teveel vakken waar hij niets aan heeft op de vrachtwagen. Kaimo gaat naar de havo, maakt die af en volgt dan een versnelde opleiding voor chauffeur goederen vervoer. Als hij zestien is, haalt hij zijn trekker-rijbewijs en neemt een bijbaantje als trekker-chauffeur bij een loonbedrijf. Natuurlijk wil hij ook zo snel mogelijk zijn echte rijbewijs. Twee dagen na zijn zeventiende verjaardag rijdt hij af. "Ik had al best veel rijervaring, op de trekker. Ik reed in die tijd ook alsof ik op de trekker zat. Niet in de binnenspiegel kijken, die heb je niet op een trekker, en de bochten heel groot nemen, dat moet met een trekker. Maar ik was gelukkig toch geslaagd, haha."

Hij haalt daarna nog in recordtijd zijn groot rijbewijs, doet ervaring op als internationaal chauffeur, volgt tegelijkertijd een ondernemersopleiding goederenvervoer en begin in november 2018 voor zichzelf.

Kaimo rijdt zowel internationaal als regionaal, vertelt hij. "Ik vervoer vooral planten en bloemen, toch nog die achtergrond van de kwekerij. Hoe ik het vind, eigen ondernemer zijn met mijn eigen vrachtwagen? Het was best een stap, soms wel stress. Maar als ik nu in mijn cabine zit, heb ik een big smile, de hele tijd."

Ook in het Rosarium?

Wekelijks gaan wij in deze rubriek in gesprek met iemand uit de regio. Man of vrouw, jong of ouder, iedereen heeft zijn eigen verhaal en elk verhaal is anders. Kent u iemand met een verhaal? Laat het ons weten via de redactie: redactie.gkw@dpgmedia.nl

Door Morvenna Goudkade

Meer berichten