Opening van 't Bakhuys, vlnr: wethouder Gert-Jan Schotanus, Wilma Pool, Karen Bruines en Bram Huisman.
Opening van 't Bakhuys, vlnr: wethouder Gert-Jan Schotanus, Wilma Pool, Karen Bruines en Bram Huisman. (Foto: Morvenna Goudkade)

Nieuw leven voor oude bakkerij Boer

Veel toeloop zaterdag bij de opening van 't Bakhuys in Hazerswoude-Dorp. Het voormalige pand van bakkerij Boer in de Dorpsstraat heeft een nieuwe bestemming. Bezoekers kunnen terecht er voor appeltaarten, vrolijke serviezen, creatieve workshops, kinderfeestjes en meer.

HAZERSWOUDE-DORP – Het is een gezellige boel in 't Bakhuys: gasten bekijken de zaak, onder het genot van koffie met appeltaart, er zijn workshops en er wordt met elkaar bijgepraat. De familie Boer, nog altijd bekend in het dorp van Bakkerij Boer, is ook aanwezig. Moeder Marry en dochter Arina lopen goedkeurend door de zaak. Het pand is verbouwd, geschilderd en opnieuw ingericht, met behoud van veel karakteristieke kenmerken.

"Ze hebben het mooi opgeknapt," vindt Marry Boer. "Hier was vroeger de toonbank en daar stond de oven," wijst ze. Nadat haar man in 2004 overleed, werd het pand gekocht door ondernemer Bram Huisman. Vervolgens had de oude bakkerij vijftien jaar geen bestemming, tot Huisman bezoek kreeg van twee onderneemsters: Karen Bruines en Wilma Pool. Zij wisten hem te overtuigen met plannen voor 't Bakhuys, een multifunctionele plek voor hun eigen activiteiten en die van anderen. "We hebben 20 december ons huurcontract getekend," vertelt Karen Bruines, van appeltaartenbedrijf Appelkaatje. "Daarna hebben we veel werk verzet, samen met onze mannen. We hebben alles zelf gedaan." Het tweetal zocht een nieuwe plek, toen bekend werd dat de LiefsFabriek in Hazerswoude-Dorp ging stoppen. ''Hoe spannend ik dit vind? Heel spannend," lacht Wilma Pool, die zich er vestigt met HetVrolijkeH'Art. "Het dringt nu pas tot me door, dat we het echt gaan doen." Het pand is onwijs leuk, vindt ze. "Het is geloof ik driehonderd jaar oud, het heeft een geschiedenis, het heeft sfeer. We waren er meteen heel enthousiast over." Een paar bezoeksters vragen of ze ook terecht kunnen voor kinderfeestjes? "Ja," roept Karen Bruines. "We gaan hier allerlei activiteiten organiseren, zelf of met anderen. Dus alle ideeën zijn welkom."

Meerwaarde voor het dorp

Gert-Jan Schotanus, wethouder wijken en kernen, komt de opening verrichten, door het overhandigen van een symbolische sleutel. De ceremonie wordt bijgewoond door familie en bekenden van Karen Bruines en Wilma Pool, ook raadslid Peter Versteeg komt langs, net als voormalige collega's uit de LiefsFabriek. "Heel mooi dat deze dames een doorstart hebben gemaakt, nadat de LiefsFabriek moest sluiten," zegt de wethouder. "Deze nieuwe bestemming heeft meerwaarde voor het dorp, 't Bakhuys geeft reuring."

Door Morvenna Goudkade

Meer berichten