Foto: Morvenna Goudkade

'Boskoop moet geen museum worden'

Een jonge kwekerszoon, die wel brood ziet in de boomteelt, dat is Sander Blanken (18). Van kleins af aan ziet hij zijn toekomst in de familiekwekerij, die hij later wil overnemen van vader Arie. Sander heeft nooit getwijfeld aan de kansen in de groene sector, maar maakt zich weleens bezorgd over leeftijdsgenoten, die soms moeilijk te overtuigen zijn. Jonge mensen zijn hard nodig, waarschuwt Sander. Boskoop moet geen museum worden. Zelf is hij na de middelbare school gestart met de Boomteeltopleiding van het Wellantcollege. Op 13 februari en 19 maart zijn er informatiebijeenkomsten. Gewoon naar toe gaan, vindt Sander. Zelf was hij vorig jaar bij zo'n bijeenkomst en heeft zich direct aangemeld.

BOSKOOP – Sander is opgegroeid op de familiekwekerij: A. Blanken Heesters en Siertakken, gevestigd aan het Koetsveld in Boskoop.

"Van kleins af aan wilde ik meehelpen op de kwekerij," vertelt Sander. "Toen ik acht of negen was, stond ik al vaak vuil te rapen." Al heel jong weet hij dat hij het bedrijf later wil overnemen. "Ik heb nooit iets anders gewild. Ik zie echt mijn toekomst in de kwekerij."

Toen hij van de middelbare school kwam, ging hij op zoek naar een vervolgopleiding, uiteraard gericht op de groene sector. "Ik had gehoord van de Boomteeltopleiding en ben naar een informatiebijeenkomst geweest. Ik was meteen enthousiast, een combinatie van werken en leren. Ik heb me direct aangemeld."

Sander werkt vier dagen per week op de familiekwekerij en gaat één dag naar school. "Ik ben niet zo van de theorie, meer een praktijkmens. Deze opleiding is perfect voor mij. Wat je leert op school, breng je meteen in de praktijk. En wat je tegenkomt in het bedrijf, kun je terugkoppelen voor meer kennis."

Zijn werk op de kwekerij noemt hij 'heel afwisselend'. "Ik ben veel buiten, dat vind ik fijn. Maar ik doe ook allerlei verschillende dingen. Automatisering bijvoorbeeld. In ons bedrijf werken we met lopende bandsystemen, automatische bemesting, automatische klimaatbeheersing in de kassen. Ik ben zelf regelmatig dingen aan het bedenken, zoals automatisering van onze kasdek-sproeiers."

Dat hij als kweker met levende producten werkt, vindt hij mooi. "Dat je van zo'n klein stekje een hele plant kan opkweken, prachtig. Ook de handel vind ik leuk, inkoop en verkoop, leveren aan de klanten. Eigenlijk heb ik heel gevarieerd werk." Het familiebedrijf is, naast siertakken, ook gespecialiseerd in Skimmia. "Ik ben helemaal gek van Skimmia," zegt Sander, met een blik op de plant die hij heeft meegebracht. "Dit is Skimmia japonica 'Rubella'. Voor mij is de Skimmia de mooiste plant die er is."

Hij ziet zijn toekomst in de kwekerij, al zijn er ook wel zorgen. ''We hebben meer jonge mensen nodig. Er is zoveel werk in de boomkwekerij en in de groene sector in het algemeen. Tijdens de crisisjaren haakten veel mensen af, die zagen geen brood meer in de boomteelt. Maar het is nu heel anders. Kansen genoeg, maar die moet je dan wel pakken. Dat geldt zeker voor jongeren."

Boskoop moet geen museum worden, vindt Sander. "Het is leuk dat er rondvaarten worden gehouden om de kwekerijen te laten zien, maar die moeten dan wel gewoon in gebruik blijven. Geen museumkwekerijen dus, maar moderne bedrijven."

Ook in het Rosarium?

Wekelijks gaan wij in deze rubriek in gesprek met iemand uit de regio. Man of vrouw, jong of ouder, iedereen heeft zijn eigen verhaal en elk verhaal is anders. Kent u iemand met een verhaal? Laat het ons weten via de redactie: redactie.gkw@dpgmedia.nl

Door Morvenna Goudkade

Meer berichten