De twee jubilarissen, mevrouw Heemskerk en mevrouw Löwesteijn, samen met wethouder Han de Jager.
De twee jubilarissen, mevrouw Heemskerk en mevrouw Löwesteijn, samen met wethouder Han de Jager. (Foto: )

'Onze vrijwilligers zorgen voor alles'

Ouderen ervaren vaak drempels om 's avonds op stap te gaan: ze hebben geen eigen vervoer, durven niet meer over straat te gaan of hebben geen zin om alleen weg te gaan. Stichting Vier het Leven biedt hiervoor al bijna vijftien jaar uitkomst door het organiseren van culturele uitstapjes van deur-tot-deur voor ouderen, sinds 2011 ook in regio Alphen.

Alphen aan den Rijn – Op donderdag 30 januari bezochten mevrouw B. Heemskerk en mevrouw C. Löwesteijn, beiden uit Boskoop, voor de 100-ste keer een activiteit van Vier het Leven: het Zwanenmeer uitgevoerd door de Staatsopera van Tatarstan in theater Castellum. Bij binnenkomst werden ze verrast met een bos bloemen uit handen van wethouder Han de Jager en ontvingen ze ook nog een corsage.

Tijdens de huldiging vertellen de jubilarissen vertellen waarom het voor hen zo belangrijk is om dit te kunnen blijven doen. "Als je alleen bent en je hebt geen auto meer, dan ga je in de winter als het donker is niet de deur uit. En nu word je gehaald en thuisgebracht en alles is geregeld... Ideaal!"

Zorgeloos

"Ons doel is om ouderen zorgeloos te laten genieten van een voorstelling," vertellen Lia de Raadt en Anneke Vink (locatiecoördinatoren regio Alphen aan den Rijn) even later. "Per regio geven wij elk kwartaal een programmaboekje uit met voorstellingen waar ouderen uit kunnen kiezen. Als ze zich opgeven, zorgen onze vrijwilligers voor alles: twee dagen van te voren bellen ze de ophaaltijd door, ze halen de gasten thuis op, brengen ze naar het theater, hangen hun jassen op, zorgen voor een welkomstdrankje, begeleiden de gasten naar hun plek, zorgen voor een consumptie in de pauze en na de voorstelling brengen ze de gasten weer netjes thuis."

Regio Alphen aan den Rijn, waaronder ook Bodegraven, Boskoop en Hazerswoude vallen, telt ruim tweehonderd gasten en ruim twintig vrijwilligers. "Wij stellen het programma samen en koppelen de vrijwilligers aan de gasten," vertelt Lia. "Dit is soms een hele puzzel, maar hier komen we altijd uit." Anneke: "Gemiddeld hebben we acht gasten per uitje, met uitschieters van veertig gasten zoals bij het Zwanenmeer." De twee locatiecoördinatoren wonen in Bodegraven en draaien zelf ook mee met de vrijwilligers. "We krijgen er zoveel voor terug: de gasten hebben eerst de voorpret als ze ergens naar toe gaan, op de dag zelf kleden ze zich mooi aan en zien ze er tip-top uit, ze genieten van de voorstelling en daarna praten ze er nagenietend met anderen over… Om ze zo te zien genieten, daar doen we het voor."

Aanmelden

Vier het Leven werkt eenvoudig. Ouderen kunnen zich aanmelden als gast via www.4hetleven.nl of door te bellen met 035-5245156 en krijgen dan een informatiepakket thuis gestuurd met onder meer het nieuwe programmaboekje. Daarna kunnen ze het aanbod bekijken en één of meerdere voorstellingen reserveren.

Door Marieke Roggeveen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden