Bezoekers van de bijeenkomst 'Prettig ouder worden' laten zich bijpraten bij het technologiehuisje.
Bezoekers van de bijeenkomst 'Prettig ouder worden' laten zich bijpraten bij het technologiehuisje. (Foto:Morvenna Goudkade)

Prettig ouder? Werk aan de winkel!

Volle bak afgelopen donderdag bij De Tas in Benthuizen. Daar werd een bijeenkomst gehouden over prettig ouder worden. Zo'n 75 senioren werden bijgepraat over slimme technologie in en om het huis en kregen tips en adviezen over veilig en comfortabel wonen.

BENTHUIZEN – De ouderen komen uit de hele regio: Benthuizen, Zoetermeer, Hazerswoude-Dorp en Rijndijk, Koudekerk, Alphen en Boskoop. Ze nemen een kijkje bij de informatiemarkt en krijgen daarna presentaties. Yvonne van der Kruk is samen met Nelly Blok, ze wonen in Benthuizen. Nelly heeft al de nodige folders verzameld, in een plastic tasje van TOM in de buurt.

Op het programma staat eerst een demonstratie van TOOS, een technologiehuisje vol met tips & tricks. Josephine Dries van GeneratieThuis heeft een aandachtig gehoor bij haar uitleg over thuistechnologie. "Er is zoveel mogelijk, van robotstofzuiger, digitale deurspion en nachtoriëntatieverlichting tot vlambewaking, digitale medicijnherinnering en automatische raamopener," vertelt Dries. Anneke Sennen en Addy Poleij uit Hazerswoude-Rijndijk luisteren geboeid. "Interessant en leerzaam," vindt Anneke.

Enige hilariteit ontstaat door de interactieve robotkat, die vaak wordt gebruikt als 'gezelschapsdier'. De robot beweegt, spint en miauwt net als een echte kat, maar gaat daar ook mee door tijdens de brandweerpresentatie.

Het is een vrolijke noot, maar brandveiligheid voor senioren blijkt een heikel onderwerp. ,,Een ongeluk zit in een klein hoekje," betoogt Paul Frijters, van Brandweer Hollands Midden. In brand vliegende stekkerdozen en opladers, vlam in de pan, doorgebrande elektrische dekens, wasdrogers en magnetrons, schoorsteenbrand, niet goed werkende rookmelders: alles komt voorbij. "Veel woningbranden ontstaan ook bij het koken, door kaarsen of door roken," zegt Frijters, die vervolgens de bezoekers overlaadt met tips hoe het beter kan.

Veiligheid en prioriteit

Peter en May-Lin Beekman uit Boskoop zijn ook op de bijeenkomst afgekomen. Ze zagen de oproep vorige week in deze krant. "We moeten best veel dingen gaan aanpassen in ons huis," constateert het echtpaar. Ze wonen heel fijn, zeggen ze, en willen graag in hun huis kunnen blijven. "Veiligheid heeft bij ons hoge prioriteit. We willen daarom bijblijven met de technologieontwikkeling, weten wat er mogelijk is. We hebben er veel van opgestoken. Maar nu is er wel werk aan de winkel."

Door Morvenna Goudkade

Meer berichten