Foto: Helga Boudestein

Januaridroogte

Karin Houdijk

Nederland staat droog, althans daar heeft het sterk de schijn van. Gooi op een feestje "wie wil er een wijntje?" in de groep en je loopt kans met een dienblad water en één glas alcohol voor jezelf terug uit de keuken te keren. Je zou je bijna gaan schamen…

Best gek als je je realiseert dat nog geen drie weken geleden de rollen juist omgekeerd waren. Verklaarde je tijdens het kerstdiner 'even geen wijn te willen', riskeerde je muitende tafelgenoten. Nu januari is aangebroken en dus het kerstvet van de dijen moet en er weer bloed in plaats van alcohol door de aderen mag stromen, kan je uitleggen waarom je niet aan dry-january meedoet.

Ik krijg altijd iets 'rellerigs' als dit soort trends zich voordoen. Houd me ten goede, ik ga ook niet meer zo met eten en drank tekeer als een maand geleden, maar geheelonthouding is bepaald niet aan mij besteed. Ik kan er wel bewondering en respect voor hebben, zolang diegene niet misprijzend de vino uit mijn glas kijkt. Om mezelf wel te prikkelen en te laten zien wat ik allemaal aan gezondheidsvoordelen misloop, ben ik in de wereld van 'de zonnige zijde van alcoholontzegging' gedoken.

Allereerst en meest voor de hand liggend vindt je lever het fijn om geen alcohol meer rond te hoeven pompen en af te voeren. Als 'afvalverwerker' en voornaamste stofwisselingsorgaan heeft je lever nogal wat belangrijke taken en deze komen in het gedrang(k) als het zich met liters bordeaux moet bezighouden.

Daarnaast heeft het even laten staan van je borrel nog wat gewenste effecten: concentratie verbetering, gewichtsverlies, mooiere huid en beter slapen. Mocht je echter besluiten de alcohol voortaan helemaal achterwege te laten, dan is er wellicht nog meer moois op komst. Het vermindert namelijk de kans op tal van andere ziektes of aandoeningen, zoals: maagklachten, nierproblemen, hoge bloeddruk, erectiestoornissen, hersenaandoeningen en problemen met de spijsverteringsorganen.

Deze opsomming is indrukwekkend en geeft mij natuurlijk weer stof tot nadenken. Ik houd van mijn wijntje, vooral bij een lekkere maaltijd. Maar ik word ook vrolijk van een vitaal lijf en hoofd. Sluit het drinken van alcohol gezond oud worden uit? Net als ongezond eten maakt alcohol je lichaam niet persé zwakker, maar zeker ook niet sterker. Daarmee is dus niet gezegd dat je ziektes zal krijgen, de kans is echter wel groter. Niemand kan je garanderen dat je 90 jaar wordt als je alleen maar gezonde dingen eet en drinkt, maar voor mij staat wel vast dat je krasser in je vel zal zitten.

Samengevat: met die gezonde voeding zit het hier in huis wel snor; nu nog de moed verzamelen om mijn guilty pleasure te laten staan naar mijn innerlijke woestijn op zoek te gaan…

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden