Yamin de Vlaming (23) wil mensen begeleiden met gezonde voeding. Dat is niet alleen goed voor onszelf, maar ook voor de planeet, vindt de student. FOTO's: Morvenna Goudkade.
Yamin de Vlaming (23) wil mensen begeleiden met gezonde voeding. Dat is niet alleen goed voor onszelf, maar ook voor de planeet, vindt de student. FOTO's: Morvenna Goudkade. (Foto: )

'Gezonde voeding ook goed voor planeet'

Yamin de Vlaming (23) uit Boskoop heeft een missie: hij wil mensen helpen met gezonde voeding. Want voeding heeft heel veel invloed, zo is zijn overtuiging. Niet alleen op mensen, maar ook op dieren en op het milieu. Als mensen bewustere keuzes maken, gaat dat verder dan alleen hun eigen belang, het gaat ook om dierenwelzijn, duurzaamheid en goed omgaan met de planeet. Dat hij nu Voeding en Voorlichting studeert, is de uitkomst van een zoektocht naar zichzelf, naar een doel in het leven, naar iets wat hij met echte liefde en passie kan doen. Als derdejaars student loopt Yamin nu stage bij een praktijk voor gewichtsbeheersing. Daar begeleidt hij mensen om gezondere keuzes te maken.

Yamin is opgegroeid in Boskoop, daar woont hij nog steeds, al is hij vaak in het Noord-Hollandse Bergen. "Ik doe mijn opleiding in Alkmaar," vertelt de student. ,,Doordeweeks huur ik een kamer in Bergen, niet ver van Alkmaar. In de weekends kom ik naar huis, ik heb hier mijn vrienden en mijn vriendin."

Over de opleiding is hij enthousiast. "Voeding is enorm interessant. En het kan zo'n verschil maken, dat heb ik zelf ondervonden."

Als vijftienjarige begon Yamin zich voor voeding te interesseren. Hij was wat te zwaar en ging trainen in de sportschool. "Ik ontdekte dat sport heel goed voor me was. Ook begon op mijn voeding te letten. Toen viel ik best veel af. Ik leerde gezonde voeding toe te passen, om mijn doelen in de sportschool te behalen. En ik voelde me heel goed, vrolijk en energiek."

Yamin leest in die tijd van alles over voeding en voeding- theorieën, hij leest ook zelfhulpboeken. Hij besluit een thuisstudie voor voedingsdeskundige te volgen. Dat doet hij naast werk en opleiding in de groensector, waar hij min of meer bij toeval is beland.

"De opleiding tot hovenier heb ik afgemaakt, maar uiteindelijk heb ik toch niet voor het vak gekozen. Het was best leuk, maar ik dacht niet dat ik het de rest van mijn leven wilde doen. Ik zocht iets wat écht bij me past, wat ik met heel veel liefde en passie kon doen."

Dan valt het kwartje: voeding is meer dan alleen zijn hobby, hij wil er ook zijn werk van maken. "Ik ben toen een goede opleiding gaan zoeken en ben zo in Alkmaar terechtgekomen," vertelt Yamin. "Momenteel loop ik stage bij een praktijk in Boskoop en begeleid ik mensen met voeding. Ik help hen gezondere en bewustere keuzes te maken. Zelf geloof ik dat alles met elkaar samenhangt: voeding, gezondheid, dierenwelzijn en het milieu. De keuzes die je maakt met voeding, zijn van invloed op de planeet. Daar wil ik zelf een bijdrage aan leveren en ook aan anderen laten zien wat ze kunnen doen."

Mensen dingen opdringen wil hij niet, zegt hij. "Het gaat erom dat je keuzemogelijkheden leert verbreden. Een keer linzen eten in plaats van vlees, bijvoorbeeld. Zelf ben ik pescotariër, ik eet geen vlees, wel vis, daar voel ik me heel goed bij."

Hij heeft wat producten meegebracht die hij zelf eet. En een paar boeken die hij zelf leest: 'Eet als een atleet' over sportvoeding en 'Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt', geschreven door Haemim Sunim, een moderne boeddhistische monnik.

"Dat soort boeken lees ik ook graag. Je gaat op een andere manier denken en kijken. Dat vind ik goed. Ik ben niet zweverig, maar wel spiritueel."

Door Morvenna Goudkade

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden