De enige weg door het Gouwebos
De enige weg door het Gouwebos (Foto: Bert de rijke)

Ingezonden brief: Weg door het Gouwebos? No way!

Dit was de leuze van het actiecomité dat zich, 3 jaar geleden, verzette tegen alleen al een onderzoek naar een autoweg door het Gouwebos. Het leverde in Waddinxveen-noord en Boskoop-zuid bijna 600 steunbetuigingen op.

REGIO - Hoe kunnen wij, Waddinxveners en veel Boskopers nu instemmen met het plan om het populaire en geliefde Gouwebos op te geven? Een weg daar doorheen betekent niet alleen areaalverlies door een flinke strook asfalt, maar ook kwaliteitsverlies van het hele Gouwebos door lawaai, licht- en luchtvervuiling. Daarbij loopt die weg ook nog door het vogelweidegebied Voorofsche Polder.

De Gemeente Waddinxveen is gelukkig tegen een dergelijke weg. Het blijkt nu echter dat de Gemeente onder druk wordt gezet door belangenorganisaties uit Boskoop, die pogingen ondernemen de Gouwebosweg weer op de agenda te krijgen.

Het ergste is nog dat een weg door het Gouwebos alle verkeerskundige onderbouwing ontbeert. Uit kentekenonderzoeken van 2018 blijkt dat van al het verkeer op de hefbrug in Boskoop circa 45% richting Alphen afbuigt en slechts 15% richting Gouda.

Prognoseberekeningen van de Provincie tonen aan dat in 2035 circa 65% van de voertuigen ten noorden en 30% ten zuiden van de hefbrug gaat en de resterende 5% gaat rechtdoor richting Reeuwijk.

Het meeste verkeer op de Zijde naar de hefbrug, 75%, komt uit Boskoop zelf.

Het zwaartepunt van het boomsierteeltgebied, zowel ten westen als ten oosten van de Gouwe, ligt in Boskoop-noord. Door het tracé ITC (langs de Hoogeveenseweg), aquaduct, Halve Raak (en verder de Rondweg Boskoop-oost) zijn beide delen van Greenport uitstekend met elkaar verbonden.

Wij hebben de Gemeenteraad gevraagd de rug recht te houden in deze discussie. Ook hebben wij een dringend beroep op gedeputeerde Vermeulen gedaan om iets te doen voor zijn dorpsgenoten waar ze al zo lang op wachten, namelijk een oplossing. Ook verwijzen wij naar het goed doordachte en met cijfers ondersteunde rapport van het Molenberaad.

Namens actiecomité: Arie Peters, Bert de Rijke en Niels Goossens

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden