Foto:

Nationale Voorleesdagen in Bibliotheek Rijn en Venen

Regio - Van 22 januari tot en met 1 februari 2020 vinden De Nationale Voorleesdagen plaats. Doel van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. In het hele land zijn er allerlei voorleesactiviteiten. Ook de Bibliotheek Rijn en Venen organiseert leuke activiteiten voor peuters en kleuters.

Het Nationale Voorleesontbijt

Bibliotheek Rijn en Venen trapt de campagneperiode traditiegetrouw af met Het Nationale Voorleesontbijt, dit jaar op woensdag 22 januari 2020 om 08:50 uur. Het Nationale Voorleesontbijt vindt plaats in de Bibliotheken Boskoop, Nieuwkoop, Ter Aar, Roelofarendsveen, Zoeterwoude-Dorp en Alphen Centrum. Lokale helden zoals de brandweer, de politie en de burgemeester bezoeken de Bibliotheken om voor te lezen uit het themaboek Moppereend. Na het voorlezen eten de kinderen een heerlijk ontbijt met elkaar.

Sprookjes door Caja van der poel

Naast Het Nationale Voorleesontbijt kunnen kinderen de Bibliotheek bezoeken voor de mooiste sprookjes verteld door verhalenverteller Caja van der Poel. Caja houdt ervan zich te verwonderen, daarom vertelt ze het liefst sprookjes. Sprookjes zijn de oudste verhalen die er bestaan, overgeleverd van generatie op generatie. Hierdoor zijn ze geschikt voor de aller kleinsten en de aller grootsten tegelijk. De verhalenverteller brengt een bezoek aan Nieuwkoop, Alphen Centrum, Hazerswoude-Rijndijk en Boskoop.

Boekgeschenk

Ook ontvangen alle basisscholen in gemeente Alphen aan den Rijn het boek Zitten, lezen, schrijven. Dit boek is speciaal gemaakt door vaders die niet meer bij hun kinderen kunnen wonen. Het gaat om vaders die in de Penitentiaire Inrichting Alphen aan den Rijn zitten. In het boek staan zelfgeschreven verhalen en tekeningen die de vaders, ondanks de afstand, toch aan hun kinderen kunnen voorlezen. De Penitentiaire Inrichting heeft de Bibliotheek Rijn en Venen gevraagd dit boek aan alle basisscholen in de gemeente uit te delen. Het boek kan worden gebruikt om verhalen uit voor te lezen, om kinderen er zelf in te laten lezen, maar biedt ook een handvat om het te koppelen aan het thema "vrijheid" en "gevangenschap".

Voorlezen

Voorlezen heeft een positief effect op de woordenschat, spelling en tekstbegrip van kinderen. Bovendien is voorleestijd de tijd waarin je samen kunt kijken, luisteren, praten en lachen. Of je nu voor het slapen gaan een mooi verhaal voorleest in bed of overdag samen een prentenboek bekijkt, er worden herinneringen voor het leven gemaakt.

Reserveren voor activiteiten is mogelijk via de website van de Bibliotheek Rijn en Venen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden