Op verzoek van Ark Mission nam Helene Akkerman de interviews met de ouderen voor haar rekening.
Op verzoek van Ark Mission nam Helene Akkerman de interviews met de ouderen voor haar rekening. (Foto: Joost Mooij)

Helene zet levensverhalen op papier

Rijk Huisman

Kostbare schatten

"Ik bewaar goede herinneringen aan de presentatie van het boek 'Kostbare schatten' waarin zeven levensverhalen zijn gebundeld," vertelt Helene Akkerman. "In Rotterdam werd een diner voor ouderen gegeven en was onder meer Gert Jan Segers, leider van de ChristenUnie, aanwezig. Met de aandacht van RTV Rijnmond werd het een hele mooie avond."

ALPHEN AAN DEN RIJN - Op verzoek van Ark Mission nam Helene (55) de interviews met de ouderen voor haar rekening. "Kostbare schatten legt de verbinding tussen generaties. Ouderen geven zo hun levenswijsheid door en anderen kunnen er hun voordeel mee doen. Schrijf hen niet af, zet ze niet weg," is haar vurig pleidooi. Als psycholoog weet zij als geen ander hoe zij vragen moet stellen en eventueel moet doorvragen om tot de kern door te dringen. Al eerder verschenen van haar hand 'Ik voel me zo alleen' en 'Leven in balans'. Voor Baptistengemeente 'De Meerkerk', in haar vorige woonplaats Haarlemmermeer, schreef zij 12 jaar lang 'Preek door de week'.

Voor Helene was het niet moeilijk om mensen te vinden die hun levensverhaal willen vertellen. "Natuurlijk stel je je dan kwetsbaar op, maar als je dat durft maakt het je wel sterker. Het helpt je om krachtiger in het leven te staan. Als je verbinding wilt maken met mensen stel je je ook kwetsbaar op. Wie niet kwetsbaar durft te zijn heeft een grotere kans op eenzaamheid."

Twee kopstukken van de E.O. vertellen hun levensverhaal en een van de verhalen is dat van Alphenaar Cor Minderman. "Het was voor mij heel moeilijk om mijn verhaal te vertellen. Het geloof speelt voor mij een belangrijke rol en mijn kinderen willen niets meer met de kerk te maken hebben. Gelukkig hebben zij positief gereageerd."

Voor Helene is het logisch dat geloof een belangrijke rol speelt in de levensverhalen: "Iedereen gelooft ergens in. Het geloof in een leven na dit leven helpt mensen om zin te geven aan het leven. In meerdere verhalen hoor ik terug dat God mensen heeft staande gehouden, door diepe dalen heen."

Ark MIssion

Ark Mission is een organisatie die het onderwerp evangelisatie hoog in het vaandel heeft staan. In 2008 gingen de Vereniging tot Verspreiding van de Heilige Schrift en Bijbel Kiosk Vereniging samen verder onder de naam Ark Mission.

Het boekje 'Kostbare schatten' kan besteld worden door € 10,00 overmaken als gift naar Ark Mission op bankrekening NL91TRIO0379473070. Meer informatie: www.arkmission.nl/kostbareschatten.

Recentelijk zette Ark Mission het vriendschapsprogramma 'Vóór de Geraniums' op. Hiervoor is een toolkit ontwikkeld, met een bijzonder veelzijdige inhoud zoals een een draaiboek, en fleurige placemats om het gesprek aan tafel te bevorderen. Meer informatie: www.voordegeraniums.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden