"Je kan blijven leren en experimenteren. Dat is de charme van bier." Foto: Peter Franken
"Je kan blijven leren en experimenteren. Dat is de charme van bier." Foto: Peter Franken (Foto: Peter Franken)

Frank kent de charme van bier

Frank is eigenaar van 'Brouwhuis aan de Werf'. Hij verzorgt brouwworkshops en bierproeverijen.

Alphen aan den Rijn - "Vanaf m'n studententijd drink ik al speciaalbier. Dat was mijn drijfveer om met het Brouwhuis te beginnen. Ik heb geen ambitie om een brouwerij te starten. Maar wél om bierliefhebbers te laten ervaren hoe je zelf bier maakt. Aan het eind ga je met 24 flesjes zelfgebrouwen bier naar huis." Frank heeft begin november de internationaal erkende titel 'Doemens Diplom Biersommelier' behaald. En die haal je niet zomaar. Het kostte hem 2,5 jaar om bij de Stichting Bieropleiding Nederland de driedelige cursus te doorlopen. "Het was een pittig selectieproces. Voor zowel het eerste als het tweede deel moet je 'cum laude' slagen om door te mogen naar de laatste stap. En dat is gelukt. Het leuke is dat je kan blijven leren en experimenteren. Dat is de charme van bier."
De brouwworkshop bestaat uit twee delen: brouwen en bottelen. "Je krijgt van mij een recept van het bier dat je wilt brouwen én uitleg. Je houdt een checklist bij en doet alle stappen zelf. Zo maak je een mooi ambachtelijk bier. Ondertussen plaag ik je met heel veel kennis over wat je nu precies aan het doen bent en wat het effect daarvan is." Wat Frank doet in z'n vrije tijd? "Een biertje drinken bij De Natte of Hendriks," lacht hij.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden