Foto:

'Als Keukenprins blijf ik gewoon mezelf'

Morvenna Goudkade

Hij is de eerste culinaire Prins Carnaval: Alex Lourier (42) noemt zich dan ook Keukenprins. De Boskoper werd vorig maand onthuld tijdens het Prinsenbal en vormt met hofdames Renate en Annemiek het gezicht van carnavalsvereniging De Krooshappers. Alex combineert zijn prinselijke taken met zijn eigen restaurant Brasserie M'n Schoonouders en met Zorgkwekerij De Moestuin, samen met echtgenote Saskia. Carnaval viert hij al heel lang en met alle soorten mensen omgaan doet hij met plezier, dus het prinsenavontuur ziet hij met vertrouwen tegemoet. Niet te ingewikkeld over doen, aldus Alex, gewoon blijven wie je bent. Wij gingen met hem in gesprek.

BOSKOOP – De drukke ondernemer, hij is chef-kok in zijn eigen restaurant, was niet thuis toen de Krooshappers hem in augustus kwamen bezoeken. "Het was 'avonds laat, maar ik was nog in de zaak. Ik had gasten die lang bleven natafelen. Maar ik kreeg vreemde telefoontjes van Saskia, toen begon ik wel iets te vermoeden." Toen Alex thuiskwam, stonden de Krooshappers in de moestuin. Grinnikend: "Ze hebben wel moeite moeten doen om me over te halen, maar om drie uur 's nachts heb ik ja gezegd. Anders gaan jullie nooit meer weg, zei ik."

Tot nu toe heeft hij geen spijt van zijn toezegging. "Ik vierde altijd al carnaval, vanaf m'n zestiende. Ik ben ook altijd lid geweest van De Krooshappers, al is dit toch anders, je leert de vereniging op een andere manier kennen." Over zijn takenpakket als prins is hij positief: "Natuurlijk ben je de gangmaker, maar er zijn ook serieuzere dingen, zoals de ziekenbezoekjes. Prima, ik ben gewend om met alle soorten mensen om te gaan, in alle omstandigheden. Ik blijf gewoon mezelf, ook als prins."

Alex is geboren en getogen in Boskoop. Was hij als kind al geïnteresseerd in koken? "Nee, helemaal niet. Ik wilde een eigen cafeetje of een sigarenzaakje. Die had je toen nog in Boskoop, sigarenwinkeltjes, dat vond ik zo leuk." Omdat hij een eigen zaak wil, in de horeca, krijgt hij het advies om een koksopleiding te volgen. "Dan kon ik mijn eigen kok zijn, want dat is een grote kostenpost in de horeca." Geheel blanco gaat Alex dus naar de koksschool. "Ik moet helemaal onderaan beginnen, want ik wist wat een pollepel was, maar daar had je het wel mee gehad, haha." Hij blijkt echter over onvermoede talenten te beschikken, vindt het ook nog echt leuk in de keuken en zwaait na vier jaar af met alle diploma's. Na een paar jaar elders te hebben gewerkt, begint Alex in 2001 een eigen cafetaria, De Brugpieper, samen met Saskia. Zeven jaar later starten ze hun restaurant, Brasserie M'n Schoonouders, het cafetaria wordt verkocht. De naam van het restaurant is bedacht door Alex. "Ik wilde een naam die mensen niet vergeten. Dat je kunt zeggen: ik ga bij M'n Schoonouders eten, dat vind ik leuk. Nee, mijn echte schoonouders hebben er niets mee te maken."

Een volgende stap is de komst van hun biologische Zorgkwekerij De Moestuin, vijf jaar geleden. Op de zorgkwekerij werken mensen met een beperking aan een zinvolle dagbesteding. De gekweekte groente en fruit wordt gebruikt in het restaurant. "Het gaat hartstikke leuk zo met onze bedrijven," zegt Keukenprins Alex. Voor zijn naam werd hij geïnspireerd door een bordje in de zaak. "De definitie uit de Dikke van Dale: keukenprins: een man die kan koken. Dat leek me wel toepasselijk."

Ook in het Rosarium?

Wekelijks gaan wij in deze rubriek in gesprek met iemand uit de regio. Man of vrouw, jong of ouder, iedereen heeft zijn eigen verhaal en elk verhaal is anders. Kent u iemand met een verhaal? Laat het ons weten via de redactie: redactie.gkw@dpgmedia.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden