In de binnentuin van INIZO: vlnr Anne-Marie Stuivenberg, Hans Ramp, Sem en Dirk met hond Teun.
In de binnentuin van INIZO: vlnr Anne-Marie Stuivenberg, Hans Ramp, Sem en Dirk met hond Teun. (Foto: Morvenna Goudkade)

Talent en kracht op oude kwekerij

Morvenna Goudkade

Opening INIZO met wintermarkt

In Boskoop is een voormalige kwekerij omgetoverd tot een leer-/werk-/woonplek voor jongeren met autisme. Sinds vorig jaar worden woonhuis, loods, kassen en kwekerij gebruikt door de kleinschalige zorgorganisatie INIZO. Op 13 december is de feestelijke opening met een wintermarkt.

BOSKOOP - "We zijn nog best onbekend in Boskoop, maar het is nu tijd om te laten zien wat hier allemaal gebeurt," zegt Hans Ramp, oprichter en directeur van INIZO. Hij bedacht een nieuwe manier van omgaan met jongeren met onbegrepen gedrag. De organisatie is gespecialiseerd in autisme en aanverwante stoornissen. Er zijn twee locaties: in Stompwijk en in Boskoop, aan de Halve Raak. "Dit is de oude kwekerij van Pieter Zwijnenburg," vertelt Ramp. "Een ideale plek, die heel veel ruimte en mogelijkheden biedt voor de jongeren."

Anne-Marie Stuivenberg is manager van de Boskoopse locatie. "Er wonen hier vier jongens en er komen er dagelijks twintig voor dagbesteding," legt ze uit. "Het zijn allemaal jongens, we hebben hier geen meisjes in de groep. De jongens hebben autisme en gedragsstoornissen, maar hier wordt vooral gefocust op hun mogelijkheden, hun talenten en hun kracht. Dat de loods en de kassen er nu zo goed uitzien, komt mede door de jongens. Ze hebben zelf veel verbouwd, spullen gemaakt en ingericht."

De jongeren zijn enthousiast, zo blijkt bij binnenkomst. Ik woerd begroet door Otto (22) en door Sem en Dirk (allebei 17). Ze willen graag een rondleiding geven. Het is meteen al bijzonder om de locatie van INIZO te zien, want de voormalige kwekerij is nog heel herkenbaar, hoewel tegelijk verrassend nieuw en anders. In de loods zijn lokalen gekomen, een kantine en een sportzaal. Otto wil het ICT-lokaal laten zien. Daar wordt volop geprogrammeerd en worden games en applicaties gemaakt. "Veel van ons hebben een hoog IQ," verklaart Otto, die ook op de locatie woont. Sem en Dirk wonen elders en komen voor dagbesteding, een uiteenlopend aanbod. "Wat we hier doen? Houtbewerking, horeca, groen, creatief, sport, van alles. We switchen vier keer per dag van activiteit," vertelt Sem. De jongeren kunnen ook verschillende lessen volgen die aansluiten op hun interesses. Japans voor beginners is zo'n lesprogramma.

Op de wintermarkt van 13 december worden veel zelfgemaakte spullen verkocht. Een rondleiding door de oude kassen geeft alvast een inkijkje. Jongeren zijn hier bezig met houtbewerking. Ook de werktafels en ander meubilair hebben ze zelf gemaakt. Er is een creatieve ruimte voor allerlei kunstvormen, een werkplaats voor brommers en fietsen en een kwekerij en groentetuin. Helemaal aan het einde van de kwekerij is een park aangelegd met heuveltjes en waterpartijen.

Vergezeld door huishond Teun, de hond van Hans Ramp, bezoeken we alle kasruimtes en activiteiten. Terug bij de loods wordt de binnentuin bekeken. "Dit noemen wij de Inijungle," vertelt Sem. Er staan bananenbomen en er zijn vogels en vissen. Dirk is enthousiast over de plek, waar hij regelmatig aan het werk is. Otto wil zijn schermkunsten graag laten zien en oprichter Hans wijst waar mogelijk een theatertje gaat komen. "Dit is een fantastische plek, die we op 13 december graag met het publiek willen delen. Iedereen is welkom."

Programma Wintermarkt

Op 13 december houdt INIZO een wintermarkt op de Halve Raak 18 in Boskoop. De markt duurt van 13.30 tot 16.30 uur. Om 14.00 uur wordt INIZO Boskoop feestelijk geopend. Bezoekers kunnen de kraampjes bezoeken en rondkijken in de loods en de kassen en op de kwekerij.

Wat is er te koop?

Houten kerstboompjes, kerststukjes, vogelvoederpakketten, kerstrozen, kerstcadeautjes en nog veel meer. Ook is er erwtensoep, warme chocolademelk en zijn er oliebollen.

Tip: neem voldoende cash mee, want pinnen is niet mogelijk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden