Foto: Helga Boudestein

Roeiritueel

Karin Houdijk

Sinds kort roei ik dagelijks. Ik trotseer woeste rivieren, fraaie meren en de branding van de Waddenzee staat ook nog op mijn lijstje... In mijn hoofd althans want het geschiedt allemaal vanaf het roeiapparaat op onze veranda. Vele kilometers leg ik af in mijn achtertuin, al kom ik geen meter vooruit.

Ik vind het heerlijk. Dat mag een wonder heten want in alle eerlijkheid: ik ben niet persé enthousiast te krijgen voor sportscholen en vermoeiende groepssessies met hysterische instructeurs.

Sporten doe ik het liefs alleen en buiten, waar niemand mij ziet en hoort en ik zicht heb op bomen en vogels.

De eerste keer ging ik iets te fanatiek van start en had ik bijna een traplift nodig om boven te komen. De kunst van opbouwen en doseren is een uitdaging laten we maar zeggen...

Maar hoe hevig de spierpijn ook is, het gevoel is geweldig. Dat sporten om allerlei redenen gezond en geluksverhogend is weten we allang, maar hoe zit dat nou met de buitenlucht? Want ook na een wandeling of fietstocht ben ik de vrolijkheid zelve en als ik een dag niet buiten ben geweest ben ik ronduit niet te pruimen.

Allereerst de bekende Vitamine D. Die halen we uit zonlicht en stimuleert botgroei, celgroei en het vermindert ontstekingen. Daarnaast bevordert beweging je creativiteit. Uit onderzoek van de universiteit van Essex is gebleken dat kijken naar een prettige, groene omgeving ervoor zorgt dat je het bewegen als minder belastend ervaart.

Door buiten te bewegen profiteer je bovendien van het buitenlicht. Dat licht is veel krachtiger dan het licht van lampen en dat helpt bij het afstellen van je biologische klok en hormoonhuishouding. Vooral voor de productie van het slaaphormoon melatonine is dat belangrijk.

Tenslotte: onderzoek van de Universiteit van Maastricht laat zien dat sporten gecombineerd met een lage omgevingstemperatuur aanzet tot het verbranden van lichaamsvet en dat kan helpen om sneller af te vallen en op een gezond gewicht te blijven.

Dat laatste vind ik met het oog op de 'bijna vijftig jaar' rolletjes persoonlijk wel een fijne bijkomstigheid. Dus laat mij maar lekker roeien naar nergens, voor mijn gevoel kom ik altijd wel ergens...

Dus blijf ik op mijn roeiapparaat letterlijk vele baantjes trekken; ik ben benieuwd hoe ver ik ga komen...

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden