Mustoe had geen vervoer, dus zat hij noodgedwongen veel op zijn boot.
Mustoe had geen vervoer, dus zat hij noodgedwongen veel op zijn boot. (Foto: Edith Op de Woerd)

Kerst ver weg van huis door hefbrug

Edith op de Woerd

Wereldreiziger strandt in Boskoop

De 86-jarige Brit Julian Mustoe, die al meer dan drie jaar onderweg is met zijn zeilboot, is door de defecte hefbrug in Boskoop gestrand in de haven van Boskoop.

Boskoop - Sinds 11 oktober wachtte hij op de heropening van de hefbrug. Zijn oorspronkelijke doel om met Kerstmis thuis in Engeland te zijn, heeft hij moeten laten varen. Ik sprak Julian Mustoe in de warme kantine van de haven van Watersportvereniging de Gouwe, waar vrijwilligers van de vereniging hem bijstaan met allerlei hand- en spandiensten.

Solozeiler

Julian Mustoe zeilt al meer dan 50 jaar. Na zijn pensioen in 1998 trok hij zich terug op een zeewaardige zeilboot en besloot in 2001 een wereldreis te gaan maken. En niet zomaar een wereldreis. Hij volgde met zijn zeilboot the Voyager Harrier precies de route die rond 1830 gemaakt werd door het schip the Beagle met aan boord Charles Darwin. Mustoe: "Ik heb voor mijn reizen een doel nodig, ik ben graag projectmatig bezig, zodat ik me ook goed kan voorbereiden." Deze solo-reis duurde ruim 11 jaar. Tijdens deze reis heeft hij er een boek over geschreven: 'The Voyage of the Harrier' (nog altijd te koop op Amazon).

Hanzereis

Nadat in 2015 zijn boot, dus zijn thuis, verging op de Noordzee, hebben vrienden via een crowdfunding-actie ervoor gezorgd dat Mustoe een nieuw zeiljacht kon aanschaffen. Met zijn nieuwe boot genaamd Zephyrus begon Mustoe in 2016 aan zijn 'Hanseatic Voyage', een reis langs de oude Hanzesteden. Deze steden waren tussen de twaalfde en zestiende eeuw aangesloten bij het Hanzeverbond. Dit samenwerkingsverband werd 'Hanze', of 'Hanza', genoemd. De Hanzesteden bevinden zich voornamelijk in Duitsland, Nederland, België, de Baltische Staten, Noorwegen en Polen. Door goed samen te werken ontstond er onderling een hechte band en kon er veel geld bespaard worden door de handel in onder andere zout, granen, vis, hout, wijn, bier, dierenhuiden en lakens te combineren.

Nederland

Door politieke onrust heeft Mustoe niet alle landen kunnen bezoeken. Rusland heeft hij niet aangedaan. Mustoe: "Als solozeiler ben je kwetsbaar, zeker in een land als Rusland." Door weersomstandigheden kwam hij, later dan verwacht, op de terugweg in Noord-Nederland aan. De bedoeling was om langs de Noordzeekust naar Brugge te varen, maar ook nu zat het weer niet mee. Hij besloot de Staande Mast Route (SMR) door Nederland te volgen. De SMR is een veilige, doorgaande vaarroute door Nederland die geschikt is voor zeil- en motorboten met een masthoogte of een opbouw van meer dan 6 meter. Maar in Boskoop kon hij niet verder…

Haven Boskoop – Watersportvereniging de Gouwe

Julian Mustoe werd opgevangen door de 'maandagmiddagwerkploeg' van Watersportvereniging de Gouwe. De vrijwilligers, veelal gepensioneerde mannen, hebben Mustoe geholpen met allerhande praktische zaken, zoals de reparatie van zijn automatische piloot, maar ook met het doen van boodschappen en door hun kantine en douche- en toiletruimtes voor Mustoe te openen. Mustoe had geen ander vervoer dan zijn schip, dus hij zat noodgedwongen veel op zijn boot. Problemen had hij daar overigens niet mee. "Ik ben een kookboek aan het schrijven voor schippers en ik schrijf weer een boek over mijn Hanseatic Voyage."

Julian Mustoe is uiteindelijk 26 november vertrokken en verder gegaan met zijn reis. Hij heeft ruim zes weken in Boskoop vertoefd. De oversteek kan hij als solozeiler in december niet meer maken, daar is de Noordzee te onvoorspelbaar voor. Door de stremming van de hefbrug in Boskoop komt Julian Mustoe dus maanden later dan gepland weer in Engeland aan. Zelf maakte de 86-jarige zich er niet druk over: als wereldreiziger moet je met tegenslagen om kunnen gaan en accepteren dat de omstandigheden soms anders zijn dan je had verwacht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden