Elmedhi met trotse moeder.
Elmedhi met trotse moeder. (Foto: John Timmerman)

And the winner is: Elmedhi Sassa!

Alphens eerste kinderburgemeester

John Timmerman

Woensdagmiddag 20 november. In de raadszaal van het gemeentehuis van Alphen is de spanning te snijden. Voor het oog van Alphens eerste kinderraad en een deskundige jury moeten zes kandidaat-kinderburgemeesters drie tests afleggen. Wie wordt de winnaar? Even na zessen komt het verlossende antwoord van burgemeester Liesbeth Spies: de allereerste kinderburgemeester van Alphen aan den Rijn is bekend. Hij heet Elmedhi Sassa!

Alphen aan den Rijn – Het waren eigenlijk twee superspannende gebeurtenissen op een middag. Eerst was er de officiële installatie van de allereerste kinderraad in de gemeente Alphen aan den Rijn. Daarna begon de selectieronde van de zes kandidaat-kinderburgemeesters.

In de raadszaal legden 27 leerlingen, vertegenwoordigers van de helft van de Alphense basisscholen, tegenover de burgemeester de belofte af. "Jullie hebben vandaag geschiedenis geschreven," sprak burgemeester Spies na afloop van de plechtigheid trots.

De kinderraad was nu klaar voor zijn eerste belangrijke daad: het samen met de jury beoordelen van de uit 89(!) aanmeldingen gekozen kandidaten voor de functie van kinderburgemeester. Drie tests moesten de kandidaten afleggen. De eerste vond plaats in de raadszaal. Daar was het podium voor het houden van een korte speech. In het Atrium was de tweede test, het onthullen van een kunstwerk. De laatste test was een interview met een journaliste van het AD.

Het speechen in de raadszaal werd beoordeeld door een jury die bestond uit leden van de kersverse kinderraad, enkele raadsleden en burgemeester Spies. De zes kandidaten – Marijse Vogel, Charlotte Winkelaar, Elmehdi Sassa, Jialina Mercado Reyers, Day van der Pijl en Jop Gordijn – legden ieder op hun eigen manier deze misschien wel pittigste test van de middag met succes af.

In het Atrium stond een kunstwerk opgesteld. Het was de boom van de Boomfeestdag, een kunstboom met takken waaraan papieren blaadjes hingen met allemaal tips over hoe we goed voor bomen kunnen zorgen. Onder het toeziend oog van een jury die bestond uit wethouder Gert-Jan Schotanus en oud-kinderburgemeester van Gouda Romaissa, moesten de kandidaten een lint doorknippen en een blad met tips kiezen uit de boom.

Voor het vraaggesprek met de AD-journaliste, de derde test, die het karakter had van een proeve van bekwaamheid in het geven van interviews, was vooral het achterhalen van de motivatie en de ideeën van de kandidaat-burgemeesters belangrijk. Voor de beoordeling van de antwoorden van de kandidaten en hun optreden kreeg de verslaggeefster hierbij deskundige hulp van een lid van het college van bestuur van scholenkoepel Morgenwijzer.

Voor de kandidaten, hun ouders en de vele andere toeschouwers op deze middag was het een lange zit. Rond de klok van vijf waren alle tests achter de rug. Het zenuwslopende lange wachten op de uitspraak van de jury kon beginnen. Wie zou het worden? Op de gezichten van de kandidaten was de spanning goed te zien. Traag kropen de wijzers van de klok richting zes uur, de tijd waarop in het Werkcentrum het verlossende antwoord zou komen van de burgemeester.

Eindelijk was het zover. De burgemeester kwam het inmiddels volgestroomde feestelijk versierde Werkcentrum binnen. "De gemeente Alphen aan den Rijn heeft haar eerste kinderburgemeester en hij heet Elmedhi Sassa!" sprak ze plechtig. De 11-jarige Elmedhi, leerling van groep 7 van basisschool Arnoldus van Os uit Benthuizen, was zichtbaar verrast. Trots en superblij liet hij iedereen zijn burgemeestersketting zien. Het waren zijn scores op de onderdelen speechen (hij deed het uit zijn hoofd) en interview die voor de jury de doorslag gaven. Elmedhi had de hoogste scores van alle kandidaten en deed het speechen helemaal uit zijn hoofd.

Elmedhi mag zich nu heel 2020 kinderburgemeester van Alphen aan den Rijn noemen. De vijf andere kandidaten mogen zich gedurende dat jaar kinderwethouder noemen. Zij kregen van wethouder Schotanus de daarbij behorende wethoudersspeld uitgereikt.

Elmedhi heeft zijn eerste optreden als kinderburgemeester inmiddels al achter de rug. Hij mocht afgelopen zaterdag samen met de burgemeester Sinterklaas in zijn woonplaats Benthuizen verwelkomen!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden