Mia van Paridon (midden): ‘Ik vind het heerlijk om mensen om mij heen te hebben'
Mia van Paridon (midden): ‘Ik vind het heerlijk om mensen om mij heen te hebben' (Foto: Marieke Roggeveen)

'Je krijgt er zo veel liefde voor terug'

Marieke Roggeveen

Vrijwilliger bij Verpleeghuis Rietveld

Je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er wel: mensen die, vaak naast hun werk, studie of dagelijkse bezigheden, iets extra's doen voor de samenleving. Wat doen zij? Wat is hun reden om zich kosteloos in te zetten voor een organisatie of vereniging? En hoe tevreden zijn ze ermee?

Alphen aan den Rijn – Mia van Paridon is vrijwilligster bij ActiVite Verpleeghuis Rietveld, een verpleeghuis met zestien groepswoningen voor acht bewoners met dementie.

"Hier ben ik viereneenhalf jaar geleden mee begonnen," begint Mia te vertellen. "Ik had twintig jaar bij Electrolux gewerkt en vijf jaar bij Thuiszorg toen ik met pensioen ging. Ik wilde iets blijven doen en informeerde bij Rietveld of ze vrijwilligers nodig hadden. Dit was het geval. Na het invullen van een formulier begon ik met twee activiteiten: Damessoos en Geheugentraining. Geleidelijk aan werd dit steeds meer. Dit wilde ik zelf: het is zó dankbaar werk en je krijgt er zo veel liefde voor terug."

Tuintjes kijken

Op de vraag wat ze allemaal doet, antwoordt Mia: "Wat doe ik eigenlijk niet?" Vervolgens begint ze haar vrijwilligersactiviteiten op te noemen: "Maandagochtend de Wandelgroep. De meeste bewoners zitten in een rolstoel en vinden het fijn om er even op uit te gaan. Eén mevrouw vindt het heerlijk om naar tuintjes te kijken. Hier geniet zij van en dan geniet ik ook. Bij 'Op Verhaal Komen' op dinsdagochtend bespreken we een thema en luisteren we naar een liedje en/of een gedicht, er komen dan allerlei herinneringen boven."

Kalme Klanken

"Op woensdagochtend is er afwisselend Dames- of Herensoos en op donderochtend ben ik bij Muziek en Cultuur: een themabijeenkomst met muziek en bijpassende beelden. Donderdagavond ben ik eens in de twee weken bij 'Kalme Klanken', een kleinschalige activiteit voor bewoners die verzonken zijn in hun dementie. Op vrijdagmiddag help ik mee bij Geheugentraining en op zaterdagochtend breng ik bewoners naar de kerkdienst. En dan hebben we ook nog eens per maand op zaterdagmiddag Happy Hour waarbij ik help."

Elke dag is anders

Mia heeft geleerd om haar vrijwilligerswerk niet 'mee naar huis' te nemen. "Soms overlijdt een bewoner. Natuurlijk vind ik dit erg, met de meeste bewoners bouw je toch een band op. Maar ik denk dan: de bewoners zitten hier in de laatste fase van hun leven waarin de meesten veel leuke dingen hebben gedaan... Het hoort erbij." Op de vraag welke activiteit Mia het fijnst vindt, antwoordt ze: "Ik vind alles even leuk, het verveelt nooit. Ik vind het heerlijk om mensen om mij heen te hebben en elke dag is anders. Ik ga altijd met een blij gevoel naar huis. Als ik maandagochtend mensen ophaal om te wandelen, zijn ze vaak blij: 'O wat fijn, mag ik weer met je mee?' Heerlijk toch? Ik hoop dit werk nog lang te kunnen blijven doen."

www.activite.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden