Marjan de Peinder (tweede van links) hoort bij de 'kookploeg' van Adriaan Verheul (links). Rechts Mona Keijzer en Kees van der Staaij.
Marjan de Peinder (tweede van links) hoort bij de 'kookploeg' van Adriaan Verheul (links). Rechts Mona Keijzer en Kees van der Staaij. (Foto: Morvenna Goudkade)

Adriaan inspireert Mona Keijzer

Morvenna Goudkade

Supermarkt met sociale innovatie

Een supermarkt die veel meer is dan een supermarkt. Daar wilde staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) meer van weten, dus bracht de bewindsvrouw maandag een bezoek aan PLUS Verheul in Benthuizen.

BENTHUIZEN - Het is maandagochtend een drukte van belang in de supermarkt van Adriaan Verheul. Het werkbezoek van Mona Keijzer gaat gepaard met een heel gevolg vanuit het ministerie. Als de staatssecretaris binnenstapt, vertelt ze spontaan zojuist een berichtje te hebben gekregen van burgemeester Liesbeth Spies: "Ze schreef: 'Ha Mona, leuk dat je in Benthuizen komt. Dit is ook de gemeente Alphen'." De dames zijn partijgenoten bij het CDA en kennen elkaar al langer.

Waarom ze Benthuizen bezoekt, is vanwege een tip van Kees van der Staaij. Hij is Tweede Kamerlid en woont zelf ook in het dorp. "Ik doe hier ook boodschappen en ik weet wat er allemaal gebeurt. Ik vertelde Mona dat we hier zo'n bijzondere supermarkt hebben die veel meer is dan een supermarkt. Het is een heel belangrijke schakel in de gemeenschap. Dat wilde ze ook weleens zien, zei ze toen."

De klanten van PLUS Verheul weten allang dat hun supermarkt heel speciaal is, zoals Wil Reterink. "Een heel goede winkel vind ik dit. Ja, ik kom hier ook voor de sociale contacten. Je spreekt hier iedereen."

Supermarkteigenaar Adriaan Verheul (37) ziet zijn aanpak als 'sociale innovatie', die ook positief uitwerkt op de leefbaarheid van het dorp. Bijna alles in Benthuizen mag rekenen op zijn steun, of het nu gaat om de voetbalvereniging of de voedselbank, het opknappen van het dorpsplein of het aanbieden van watertappunten op scholen: de jonge ondernemer draagt zijn steentje bij. In de eigen winkel gaat dat gewoon verder met een uitgebreide koffiehoek voor de klanten, een bezorgservice en een nieuw maaltijdproject.

De staatssecretaris laat zich uitgebreid rondleiden en informeren. Op de vleeswarenafdeling wordt tegenwoordig vers gekookt voor mensen die dat zelf niet kunnen of weinig tijd hebben. Medewerkster Marjan de Peinder hoort bij de 'kookploeg'. De goedlachse Benthuizense vindt het leuk om te doen. "Het is fijn voor ouderen die anders geen versbereide maaltijd hebben."

Mona Keijzer bewondert ook de familieportretten van de familie Verheul. De overgrootmoeder van Adriaan begon destijds een kruidenierswinkel. Inmiddels is Adriaan de vierde generatie in het familiebedrijf. "Onze winkel is hier echt verankerd. Eigenlijk zou het niet kunnen, een volwaardige supermarkt in een dorp van maar 3500 inwoners, maar ik had er zoveel vertrouwen in dat ik het toch heb gedaan. Dat vertrouwen krijg ik terug van de mensen hier."

Dan is er nog tijd voor een dolletje. Kees van der Staaij wijst de staatssecretaris op de Kees-kaas, ze reageert lachend met een Mona-toetje. "Mijn favoriete smaak is griesmeel," knipoogt ze.

Haar conclusie aan het slot van het werkbezoek: "Deze vorm van ondernemerschap is niet alleen goed voor de lokale verbondenheid, maar ook voor de lokale economie."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden