Leo Maat opent het benefietconcert
Leo Maat opent het benefietconcert (Foto: Fred van Aalst)

Het 4-korenbenefietconcert

Alphen aan den Rijn - Op 8 november werd in het Theater Castellum in Alphen aan den Rijn een benefietconcert gegeven ten bate van het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF). Het concert werd georganiseerd door vier koren uit Alphen aan den Rijn.

Temidden van alles wat ons leven aanreikt aan mooie dingen en aan uitdagingen, is het de muziek die ons bindt. De aanwezigen in een uitverkocht Castellum luisterden naar de verschillende muziekstijlen, die de koren ten gehore brachten, en de liefde voor muziek en de saamhorigheid was duidelijk hoorbaar.

De avond werd geopend door de vierkoren met het lied ‘Dichter bij de hemel kom ik niet’ van componist Maarten Peters in opdracht van de Alpe ’dHuZes. Dit lied is een hommage aan al die wielrenners en lopers die meerdere keren deze berg op- en afgaan ter nagedachtenis aan hun dierbaren. Ter ondersteuning van deze gebeurtenis stonden aan iedere kant van het podium twee racefietsen met wielrenners in volledig racetenue, die het hele lied meefietsen.

Hierna was het woord aan Leo Maat, wethouder Cultuur van Alphen aan den Rijn. “In de strijd tegen kanker laten Die Gouwe Sanghers, De Kreunende Sluisdeuren, Sound of Celebration en de Alphense Goldies hun eigen geluid horen. De heer Maat zei trots te zijn over de inzet van de vier koren die de handen ineen sloegen om onderzoeken van het KWF te steunen, dat verdient veel respect.” De opbrengst komt geheel ten goede aan het Koningin Wilhelmina Fonds.

Het Shantykoor ‘De Kreunende Sluisdeuren’ onder leiding van René de Groot opende het concert en bracht een keur aan internationale zeemansliederen ten gehore met melodieën die tijdens het zware werk van de zeelieden werden gezongen. Het aanwezige publiek genoot zichtbaar van de zeemansliederen en zong uit volle borst de zeemansliederen ‘West Zuidwest van Ameland’ en ‘I am sailing’ mee.

Hierna betrad het Gospelkoor ‘Sound of Celebration’ onder leiding van Tim Hermsen het podium. Het koor wil de boodschap van het evangelie uitdragen aan alle mensen hoewel het koor niet is verbonden aan een kerk. Het afwisselende repertoire bestond hoofdzakelijk uit Engelse gospelmuziek, hoewel ook Nederlandse gospelliederen op het repertoire staan. Het koor werd ondersteund door een muziekband. De muziek die zij brachten verklankt de pijn van het leven en tegelijkertijd de hoop dat het mogelijk is om alle pijn met geloof in de Heer te overstijgen. Bij deze werken bewoog het koor ritmisch wat door de zaal al snel werd overgenomen. Het werk ‘Hark The Herald’ van David Phelps en ‘You Riase Me up’ naar een arrangement van de dirigent, spraken het publiek het meest aan.

Na de pauze was het podium voor Popkoor ‘Alphense Goldies’ onder leiding Ibo van Ingen. Hoewel het popkoor uit niet meer zo heel jonge leden bestaat, brachten zij met enthousiasme en plezier hun muziek ten gehore. Zij zongen een keur van liederen uit de Sixties maar ook Nederlandstalige werken werden gezongen, waarbij het publiek met plezier meezong zoals bij ‘Sophietje’ van Johnny Lion, ‘Pak maar mijn hand’ van Nick en Simon en ‘Zing, Vecht, Huil, Bid’ van Ramses Shaffy. Het koor werd begeleid door de Combo Boys.

Het Benefietconcert werd afgesloten door regiomannenkoor ‘Die Gouwe Sanghers’ onder leiding van Jeroen Bosman. Dit gedisciplineerde mannenkoor voerde een breed scala aan koorliteratuur, van renaissance tot moderne muziek van binnen- en buitenlandse componisten. Toepasselijk was het lied ‘Heal the World’ van Michael Jackson. Verrassend was ‘Tourdion’ van Pierre Attaingnant dat een vierstemmig drinklied is, ("laten we zingen en drinken, vrienden, laten we dan drinken") verklaarden waarom de partijen allemaal door elkaar zongen maar toch gelijk eindigden. De zaal zat met spanning te luisteren. Het mannenkoor zong hierna delen uit het bekende Lés Misérables’ naar een arrangement van Jeroen Bosman, waarna dit prachtige mannenkoor het concert afsloot met ‘The Rhythm of Life’ van Cy Coleman, waarin ritme een grote rol speelt en het publiek het koor met een groot applaus bedankt.

Hierna was het woord aan Fred van Aalst als voorzitter van het benefietconcert. Hij bedankte de sponsoren en het publiek om dit benefietconcert mogelijk te maken. De vier dirigenten, René de Groot, Tim Hermsen, Ibo van Ingen en Jeroen Bosman, presentatrice Anita van der Werf en koren coördinator Paul van Wetten, die de koren gedisciplineerd begeleide naar het podium, ontvingen een prachtig boeket bloemen. Hierna werd de heer Eric van Veelen, coördinator van het KWF, op het podium gevraagd en werd een cheque met een bedrag van € 3.150,00 overhandigd. Dit bedrag was niet het eindbedrag, zei Fred van Aalst, omdat nog niet alles is verwerkt, maar wordt na afrekening alsnog aan het KWF overgemaakt. Van Veelen bedankte iedereen voor dit prachtige concert en gaf aan dat ondersteuning van het KWF nog steeds noodzakelijk is.
Iedereen kent wel iemand in zijn naaste omgeving met kanker. Eén op de drie mensen in Nederland krijgt in zijn of haar leven de diagnose kanker en het aantal kankerpatiënten zal in 2020 blijven stijgen. Hartelijk dank voor uw ondersteuning aan het KWF.

Alle vier de koren stonden onderhand op het podium en het concert werd afgesloten met het bekende ‘You ‘IL Never Walk Alone’, waarbij het publiek staande dit lied meezong en de koren met een groot applaus bedankte voor een geslaagde benefietconcert.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden