Foto: Morvenna Goudkade

'Ik ga zingen voor het goede doel'

Morvenna Goudkade

Zingen? Dat deed hij nooit en al helemaal niet bij een koor. Toch werd Boskoper Iwan Groenendijk (47) lid van het projectkoor van Die Gouwe Sanghers, speciaal voor het benefietconcert op 8 november. Het regiomannenkoor biedt dan samen met nog drie koren een avondvullend programma in de grote zaal van Theater Castellum in Alphen. De opbrengsten zijn bestemd voor KWF kankerbestrijding. Toen Iwan werd gevraagd om mee te zingen voor het goede doel, besloot hij 'ja' te zeggen. En al had hij nul zangervaring, straks staat hij op het podium als eerste tenor. Wij gingen in gesprek over zijn muzikale avontuur.

BOSKOOP - Als neef van Maap Groenendijk, trouw koorlid bij Die Gouwe Sanghers, hoorde Iwan over het benefietconcert. Met een knipoog: "Oom Maap heeft me gestrikt. Tijdens het 50-jarig bruiloftsjubileum van mijn ouders was mijn oom zieltjes aan het winnen. Hij vertelde over het speciale projectkoor voor het goede doel. 'Toon lef: zing voor het KWF', dat was de boodschap. Of ik ook mee wilde doen?"

Eigenlijk tot zijn eigen verbazing, stemde Iwan toe. "Ik dacht, waarom ook niet. Je kan altijd wel 'nee' zeggen, maar ik wil ook ergens voor open staan." Grinnikend: "Dat we vervolgens tien avonden moesten repeteren, dat had oom Maap er even niet bij verteld. Maar goed, wie A zegt, moet B zeggen." Behalve Iwan zijn er nog twaalf zangers in het speciale projectkoor. "Een andere oom van mij, Theo Verbeij, doet ook mee. De repetitieavonden waren wel echt nodig. Ik moest leren zingen van bladmuziek en, al ging dat best goed, noten leren lezen."

Voor de drukbezette manager was het koor een geheel nieuwe ervaring. Iwan studeerde technische bedrijfskunde in Eindhoven, deed een tijdlang interim-management en werkt bij bedrijven als Nutricia en tegenwoordig FrieslandCampina. Hij is getrouwd met Mathilde, samen hebben ze twee dochters. "Zingen deed ik nooit, behalve onder de douche, haha." Iwan vervolgt: "Al heb ik wel goede doelen gesponsord, ik ben nog nooit eerder zelf in actie gekomen. Waarom nu dan wel? Ik wil iets goeds doen voor het KWF. Iedereen heeft in zijn omgeving wel mensen die door kanker zijn getroffen. Een goede vriendin is afgelopen januari overleden aan de ziekte. Met het concert kunnen we geld inzamelen voor meer onderzoek en nieuwe ontwikkelingen, dat vind ik belangrijk."

Aan het benefietconcert wordt bijgedragen door vier koren. Behalve Die Gouwe Sanghers zijn dat shantykoor De Kreunende Sluisdeuren, gospelkoor Sound of Celebration en popkoor Alphense Goldies. De avond wordt geopend door wethouder van cultuur Leo Maat en gepresenteerd door de Boskoopse Anita van der Werf. Het spectaculaire openingsnummer, gezongen door alle koren bij elkaar, is 'Dichterbij de hemel kom ik niet', destijds speciaal gecomponeerd voor Alpe d'HuZes. Tijdens dit nummer wordt op het podium door wielrenners gefietst voor het goede doel, terwijl op een groot scherm de berg wordt getoond.

"We zingen ook 'Heal the World' van Michael Jackson en 'The Rose' van Bette Midler," zegt Iwan. "En we sluiten gezamenlijk af met 'You never walk alone'." In de zaal zitten vrijdagavond alvast vijf fans. "Mijn vrouw Mathilde, mijn dochters en mijn ouders. Maar ik hoop natuurlijk dat de hele zaal vol zit, niet voor mij, maar voor het goede doel."

Ook in het Rosarium?

Wekelijks gaan wij in deze rubriek in gesprek met iemand uit de regio. Man of vrouw, jong of ouder, iedereen heeft zijn eigen verhaal en elk verhaal is anders. Kent u iemand met een verhaal? Laat het ons weten via de redactie: redactie.gkw@dpgmedia.nl

Meer berichten