Foto: Morvenna Goudkade

'Niet achter de geraniums gaan zitten'

Morvenna Goudkade

Sinds twee jaar is hij 'pensionado', maar achter de geraniums gaan zitten, daar heeft Bernard de Vries (66) geen zin in. De inwoner van Benthuizen doet vrijwilligerswerk bij Actief Rijnwoude en organiseert tal van activiteiten. Als kerncoördinator houdt Bernard zich bezig met een breed aanbod voor zijn woonplaats Benthuizen. Van walking football tot snuffelbridge, jeu de boules en kookcursussen voor mannen. Daarnaast is er ook nog gezamenlijk wandelen en fietsen, klussendienst, burenhulp en ouderenvervoer. De oud-docent heeft het bijna nog drukker dan toen hij nog in het onderwijs werkte. Wij gingen met hem in gesprek.

BENTHUIZEN - Het valt nog niet mee om Bernard te pakken te krijgen. Hij doet regelmatig mee aan activiteiten en bij walking football speelt hij zelf in het team. Maar na de training heeft hij wel even tijd.

"Walking football hebben we opgezet samen met voetbalvereniging BSC'68," vertelt Bernard. "Dit is het tweede seizoen. Het gaat heel goed, in totaal zijn er zo'n 20-25 deelnemers. Het wordt ondersteund door de KNVB. Die faciliteert en begeleidt clubs die walking football aanbieden."

Hij vindt het zelf ook leuk, zegt hij. "Ik heb heel lang gevoetbald, maar als je ouder wordt lukt rennen en sprinten vaak niet meer. Dit is een goed alternatief." Of hij meteen een oproepje mag doen? "Mensen, kom achter de geraniums vandaan. Kom lekker bewegen en sociale contacten opdoen." Dat geldt niet alleen voor mannen, want Bernard ziet ook mogelijkheden voor een damesteam. "Gezien de populariteit van vrouwenvoetbal is dat wel iets om over te praten."

Sinds zijn pensionering heeft Bernard het hartstikke druk. Maar anders dan met zijn baan. "Ik werkte eerst in het basisonderwijs en later in het speciaal voortgezet onderwijs. Dat heb ik 41 jaar gedaan, maar in de laatste jaren van mijn werkzame leven heb ik weinig motivatie meegekregen. Nu werk ik met mensen die heel gemotiveerd zijn en ik zie mensen genieten van wat we organiseren. Dat doet me goed."

Hij woont met plezier in Benthuizen, komt oorspronkelijk van Terschelling en woonde eerder in Den Haag en Zoetermeer. "Benthuizen is een heel actief dorp. Ik zit in de klankbordgroep en dan hoor je wat er allemaal gedaan wordt. Vanuit Actief Rijnwoude werken we samen met andere organisaties en verenigingen. Ik zou het heel fijn vinden om ook met de kerken samen te werken."

Met echtgenote Joke, ook vrijwilligster bij Actief Rijnwoude, heeft hij vorig jaar kookcursussen voor mannen geïntroduceerd, in het clubhuis van BSC'68. "De cursus heet 'Pannen voor Mannen'. Het gaat om de Hollandse pot. Het liep meteen heel goed. Inmiddels zijn er al twee beginnerscursussen geweest en een vervolgcursus. Wat voor mannen er op af komen? Sowieso zijn ze onervaren met koken, vaak weduwnaars. Maar er zijn ook mannen die door hun vrouw worden gestuurd, haha."

Doet hij zelf ook weer mee aan deze cursus? "Nee, want ik kan al koken. Ik heb vroeger ook kookles gegeven in het speciaal onderwijs." En kookt hij dan ook thuis? "Ja, een paar keer per week. Vroeger niet, dat moet ik eerlijk bekennen. Maar nu heb ik er veel plezier in. Koken is top, lekker met voeding bezig zijn. En alles met liefde bereid."

Ook in het Rosarium?

Wekelijks gaan wij in deze rubriek in gesprek met iemand uit de regio. Man of vrouw, jong of ouder, iedereen heeft zijn eigen verhaal en elk verhaal is anders. Kent u iemand met een verhaal? Laat het ons weten via de redactie: redactie.gkw@dpgmedia.nl

Meer berichten