Gerrit en Gré de Jong 60 jaar getrouwd

Gerrit en Gré de Jong - de Groot
Gerrit en Gré de Jong - de Groot (Foto: Edith Op de Woerd)

Diamanten huwelijk

Zestig jaar geleden stapten Gerrit (81) en Gré (83) in Boskoop in het huwelijksbootje. Hun hele huwelijkse leven woonden zij in Boskoop. Gerrit was werkzaam in de boomkwekerijen en Gré ontfermde zich over het gezin.

Boskoop - In een gezellige en mooi versierde woonkamer van zorginstelling Floravita komt wethouder de Jager het diamanten echtpaar hoogstpersoonlijk feliciteren en een prachtig boeket bloemen overhandigen. Gré woont sinds drie jaar in deze zorginstelling in Boskoop. Ze lijdt aan Alzheimer. Gerrit woont in een aanleunwoning in Parkzicht. Floravita en Parkzicht zijn (letterlijk) met elkaar verbonden waardoor het echtpaar nog veel tijd samen kan doorbrengen. Gerrit vertelt vol trots over de zestig jaar die achter hen ligt.

Contact door catechisatie

Gerrit en Gré, beiden geboren en getogen in Boskoop, kwamen elkaar altijd al tegen in de kerk maar pas toen Gerrit de Jong recht tegenover Gré de Groot zat tijdens een catechisatie, viel zijn oog op haar en haar oog op hem. Zo begon de verkeringstijd. Na de militaire dienst van Gerrit, trouwde het verliefde stel in 1959 en betrok de kosterswoning naast de kerk in de Nieuwstraat. Hier werden twee dochters en twee zoons geboren. Het huis werd te klein voor zes personen en via de werkgever van Gerrit, een boomkweker in Boskoop, kon het gezin een woning huren, en later zelfs kopen, aan de Goudse Rijweg.

Gerrit werkte hard. Behalve zijn leidinggevende functies bij verschillende boomkwekerijen, heeft hij ook altijd in zijn vrije tijd diverse bestuursfuncties bekleed. Gerrit: "Ik was weinig, te weinig thuis in die tijd. Maar mijn vrouw heeft nooit geklaagd. Ze was een fantastische huisvrouw en een nog betere moeder."

De kinderen vullen aan: "Wij mochten altijd vriendjes en vriendinnetjes mee naar huis nemen. Iedereen was welkom, de thee stond klaar."

Na veertig jaar op de Goudse Rijweg te hebben gewoond, brak een andere periode aan. De kinderen waren al vier getrouwd en de deur uit en Gerrit ging met de VUT. Het huis werd verkocht en er werd een appartement betrokken langs de Gouwe Buckiscope waar Gerrit meteen weer voor een bestuursfunctie werd gestrikt: voorzitter van de Vereniging van Eigenaren. Het echtpaar kreeg meer tijd voor elkaar en zij genoten van vakanties in hun stacaravan op de Veluwe.

Helaas nam de ziekte Alzheimer steeds meer bezit van Gré waardoor ze opgenomen moest worden in Floravita. Gerrit is erg blij dat hij een aanleunwoning toegewezen kreeg in Parkzicht. Ook hier is hij weer druk: voorzitter van de bewonerscommissie en hij heeft plaatsgenomen in de cliëntenraad van Floravita. De vier kinderen, twaalf kleinkinderen en veertien achterkleinkinderen komen regelmatig op bezoek. Een vakantie zit er voor Gré niet meer in. Maar van een wandeling naar de IJssalon in Boskoop wordt ze erg blij!

Door Edith Op de Woerd

Meer berichten