Wie de grootste drukte wil mijden kan het beste rond 20:00 uur komen.
Wie de grootste drukte wil mijden kan het beste rond 20:00 uur komen. (Foto: Andy C5)

11e Lichtjes in het Donker

11e editie Lichtjes in het Donker; een bijzondere herdenkingsavond

Op zaterdag 2 november bent u van 18.45-21.00 uur welkom op de Oosterbegraafplaats, Verlengde Aarkade in Alphen aan den Rijn.

Eén keer per jaar, op de eerste zaterdag van november, staan wij op een bijzondere manier stil bij onze overledenen. Op de Oosterbegraafplaats in Alphen aan den Rijn ontsteken we dan honderden lichtjes om de mensen te gedenken van wie we afscheid namen. Al voor de elfde keer verwelkomen we vele bezoekers, jong en oud, die op hun eigen, persoonlijke manier hun herinneringen delen. Waar de één dat in stilte doet, zoekt de ander bewust wat gezelschap. Gedenken betekent voor iedereen iets anders en daar is alle ruimte voor: met muziek en dans, in woord, beeld en in gedachten, alleen of met elkaar. U bent dus van harte welkom op zaterdag 2 november!

Dansgroep Soof'it zal deze avond om 18.45 uur openen waarna met fakkels en muziek het licht over de begraafplaats verspreid zal worden.

Plek van troost

De Oosterbegraafplaats wil op deze avond een plek van troost zijn. Naast de mogelijkheid om vrij rond te wandelen zijn er ook diverse laagdrempelige activiteiten waar u aan mee kan doen. Zo kunt u een bloemengroet brengen, een brief schijven voor de hemelpost, of een gedicht kiezen dat voorgelezen wordt. U heeft de mogelijkheid om via de website foto's van overleden geliefden in te sturen. Deze zullen deze avond in de aula getoond worden met muzikale begeleiding. Vrijwilligers zijn aanwezig om de weg te wijzen, een kopje warme chocolademelk te schenken of om de vele bezoekers op een andere manier van dienst te zijn. Dat maakt Lichtjes in het Donker tot een onvergetelijke avond, waarbij we zeker ook het leven vieren met elkaar.

Elfjes

Dit jaar is de 11e editie van Lichtjes in het Donker. Leerlingen van groep 7 van basisschool Via Nova hebben daarom gedichten gemaakt in de vorm van een Elfje, Een elfje is een compacte dichtvorm, die bestaat uit elf woorden. De gemaakte Elfjes zullen bij de aula opgehangen worden.

Het ontstaan

Begin november vindt van oudsher 'Allerzielen' plaats: de dag waarop de katholieke gemeenschap haar doden gedenkt. De achterliggende bedoeling van deze dag sprak echter veel meer mensen aan. Dat was de oorsprong van het initiatief 'Allerzielen Alom' (www.allerzielenalom.nl), dat door Hedi Hegeman in 2008 vertaald werd naar de eerste 'Lichtjes in het Donker' in Alphen aan den Rijn.

Meteen al die eerste keer bleek dat Lichtjes in het Donker in een grote behoefte voorzag. De 250 bezoekers van destijds zijn inmiddels uitgegroeid tot bijna 2.500 volwassenen en kinderen. Ondanks die overweldigende belangstelling heeft het evenement zijn unieke, intieme karakter behouden. Er is nog steeds volop ruimte voor een persoonlijke beleving, met respect voor de verschillende manieren waarop mensen met hun gevoelens omgaan. Daarop proberen we juist in te spelen door een grote variëteit aan activiteiten en ervaringen aan te bieden die leven en dood met elkaar verbinden.

P.s. Wie de grootste drukte wil mijden kan het beste rond 20:00 uur komen.

Meer berichten