Fotograaf Wim Heuvelman met zijn iconische foto van de Boskoopse hefbrug. De foto is te zien tijdens zijn solo-expositie in het Boomkwekerijmuseum van 31 oktober tot 11 januari.
Fotograaf Wim Heuvelman met zijn iconische foto van de Boskoopse hefbrug. De foto is te zien tijdens zijn solo-expositie in het Boomkwekerijmuseum van 31 oktober tot 11 januari. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Met foto's kun je heel veel zeggen'

Morvenna Goudkade

Hij fotografeert al zijn hele leven. Wim Heuvelman (73) is een allround professional, bekend in Boskoop met zijn fotostudio en fotospeciaalzaak. Naast foto's in opdracht, maakt Wim ook vrij werk. Kunstzinnige fotografie, waarmee hij ook exposeert. Op 31 oktober opent in het Boskoopse Boomkwekerijmuseum zijn solo-expositie met fine art photography. Bij voorbaat al hét klapstuk van de tentoonstelling is een iconische foto van de hefbrug, die sinds vorige week landelijk in het nieuws is. Wim maakte de foto twee jaar geleden tijdens onderhoud van de brug. In het Boomkwekerijmuseum zal het zwart/wit beeld over een hele wand geëxposeerd worden. Wij gingen met hem in gesprek.

BOSKOOP – Hij had al diverse foto's van de Boskoopse hefbrug gepland voor zijn expositie, maar wist toen nog niet dat de brug zó actueel zou zijn. De brug is hot, zo kun je het wel stellen, beaamt Wim. De prachtige foto is een contrast met alle overlast, economische schade en negativiteit die er momenteel aan de brug hangt. De brugstremming veroorzaakt een hoop gedoe, ook voor Wim zelf. "Ik ben bezig om de expositie voor te bereiden, maar dat betekent steeds omrijden."

Hij weet nog hoe hij de foto maakte. "Het was 2017, de brug was in onderhoud, de mensen die je ziet stonden echt op de brug. Ik heb de foto analoog gemaakt, in kleur, met een 300 mm telelens van grote afstand. Daarna heb ik hem gedigitaliseerd en omgezet in zwart-wit."

Rond zijn 16e begon hij met fotograferen, hij kreeg een camera voor zijn verjaardag. "Ik wist niets van fotografie, maar het leek me interessant," zegt de gelouterde fotograaf. In militaire dienst volgde hij een fotocursus en werd steeds enthousiaster. "Er was een donkere kamer waar ik de sleutel van had," blikt hij terug. "In die doka heb ik heel wat uurtjes doorgebracht."

Wim besluit vervolgens om de fotovakschool te gaan volgen. Gedurende 4 jaar bekwaamt hij zich tot allround fotograaf. Opgegroeid in Ouderkerk aan den IJssel, heeft hij echtgenote Ria ontmoet in Gouda, waar ze ook gaan wonen. Later verhuizen ze naar Boskoop, waar Wim met een compagnon een fotostudio annex reportagebedrijf is gaan runnen.

Wim heeft als fotograaf alles gedaan in zijn leven. Wat betekent fotografie voor hem? "Ik ben geïnteresseerd in beelden. Als vakman heb ik alle soorten fotografie beoefend, maar de meeste voldoening krijg ik als ik beelden maak van iets wat er eigenlijk niet is. Bij realistische fotografie wil je het laten zien zoals het is. Ik vind het vooral een uitdaging om het te laten zien zoals het niet is." Beelden creëren, scheppend bezig zijn, dat is voor hem het meest inspirerend, legt Wim uit. ''Met foto's kun je heel veel zeggen, je kunt een andere kant van dingen laten zien. Zoals in de serie 'Beweging' die ik toon op de expositie. Dat zijn beelden van bestaande plekken en gebouwen, maar gefotografeerd op een manier die heel vervreemdend is. Ook daar komt de hefbrug weer in voor."

De actieve Boskoper staat dagelijks in zijn fotozaak, sinds vijf jaar gevestigd op de Koninginneweg in Boskoop. Hij geeft fotocursussen, heeft veel kennis van fotohistorie, doet mee aan landelijke exposities en is lid van de Goudse Fotoclub. Krijgt hij er nooit genoeg van? "Nee, foto's blijven me inspireren. Vanavond ga ik ook weer naar de fotoclub, elkaars werk bekijken en bespreken. Dat verveelt nooit."

Ook in het Rosarium?

Wekelijks gaan wij in deze rubriek in gesprek met iemand uit de regio. Man of vrouw, jong of ouder, iedereen heeft zijn eigen verhaal en elk verhaal is anders. Kent u iemand met een verhaal? Laat het ons weten via de redactie: redactie.gkw@dpgmedia.nl

Meer berichten