Directeur Wilbert Hetterscheid bij een Hamamelis x intermedia 'Gimborn's Perfume'.
Directeur Wilbert Hetterscheid bij een Hamamelis x intermedia 'Gimborn's Perfume'. (Foto: Ellis Plokker)

400 Toverhazelaars naar Doorn

Ellis Plokker

Unieke collectie komt uit Boskoop

Een unieke verzameling van vierhonderd toverhazelaars komt binnenkort naar het Bomenmuseum in Doorn. Directeur Wilbert Hetterscheid is heel enthousiast over de komst van de collectie. De forse struiken zijn in de winter vrijwel zonder blad, maar bloeien in dat jaargetijde prachtig met gele of oranjerode bloemetjes.

Doorn – Hetterscheid, directeur van het Bomenmuseum, vertelt dat oud-directeur Piet de Jong hoorde dat kweker Wim van der Werf uit Boskoop iemand zocht in Boskoop om zijn collectie toverhazelaars (Hamamelis, niet te verwarren met de gewone hazelaar) over te nemen. Dat lukte niet. Van der Werf kweekte en cultiveerde al decennia toverhazelaars, maar voor hem is het tijd om te stoppen. Hetterscheid: "Piet de Jong kwam met het idee om de toverhazelaars naar het Bomenmuseum te halen. De collectie past bij de specialisaties van ons museum, dus wij hebben contact opgenomen met de kweker, en die wilde wel." Hetterscheid vindt het belangrijk dat de verschillende rassen van de Hamamelis behouden blijven. Bovendien bloeien de verschillende rassen van de late herfst tot het vroege voorjaar. Dat zorgt voor meer kleur en afwisseling in het bomenpark in de winter.

De toverhazelaars staan nu nog in de Boskoopse natte grond, maar groeien eigenlijk beter op zandgrond. Toch kunnen ze niet zomaar naar het zand overgeplaatst worden. Hetterscheid: "Dan schrikken ze zich een hoedje. Gelukkig zijn er methodes om ze te laten wennen." De eerste toverhazelaars komen deze week naar Doorn. Ze komen eerst op een plek achter de kas, later krijgen ze een vaste plaats. Daarvoor hoeven er geen bomen gekapt te worden. Hetterscheid vertelt dat er steeds meer belangstelling is voor de bijzondere collecties van het museum, vooral voor de exotische bomen: "Sommigen kunnen bijvoorbeeld beter tegen hitte dan sommige inheemse soorten. De maatschappelijke waarde van wat hier staat is enorm hoog."

Herfstvakantie in het Bomenmuseum

Het Nationaal Bomenmuseum Gimborn in Doorn heeft naast inheemse loofbomen als beuken en wilgen collecties met bijzondere bomen uit de hele wereld. In de winter, als de loofbomen hun blad verliezen, vallen bijzondere naaldbomen en coniferen als de Canadese Hemlockspar des te meer op. In het museum werken zo'n negentig vrijwilligers, naast enkele beroepskrachten. In de herfstvakantie organiseert het museum wandelingen en knutselactiviteiten voor kinderen. www.bomenmuseum.nl

Meer berichten