Provincie legt afsluiting Boskoopse hefbrug uit

Boskoop - Afgelopen donderdag werd besloten dat de Boskoopse hefbrug per direct gesloten moest worden voor alle verkeer over de weg en over het water. De constructie was niet veilig. Gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland Floor Vermeulen lichtte de situatie donderdagavond toe in een persbijeenkomst. Lees verder op pagina 3.

"Het is een heftig besluit," zei gedeputeerde Floor Vermeulen tijdens de persbijeenkomst over de Boskoopse hefbrug. "De brug is afgesloten voor land- en vaarverkeer en dat heeft meteen veel impact op de omgeving. Het was echter noodzakelijk voor de veiligheid."

Begin dit jaar is roest aangetroffen op de hefbrug. Dit is geanalyseerd en het bleek dat er maatregelen nodig waren om onderdelen te verwijderen of vervangen. Donderdagmiddag gaf Ingenieursbureau Rotterdam (IBR) zijn advies om de brug per direct af te sluiten, omdat de constructie zou kunnen bezwijken. Daartoe is dezelfde dag actie ondernomen.
Het rapport van IBR meldt dat de brugconstructie gevaar loopt, omdat er geen maatregelen zijn genomen toen in de jaren negentig de voetgangerspaden aan zijkant van de brug werden gehangen. De vraag 'hoe kon dit gebeuren' ligt op ieders lippen. Vermeulen wil hier zelf ook graag antwoord op. "We laten de oorzaak door een onafhankelijke partij onderzoeken. We weten nog niet hoe lang dat gaat duren, ik kan daar echt nog niks over zeggen."
Mensen kunnen niet meer met de auto over de Gouwe en dat gaat nog minstens twee weken duren. Wel is er spoedig een ponton geïnstalleerd om fietsers en voetgangers een oversteek te geven. Het vrachtverkeer zal moeten omrijden. "Het is een zware ingreep," benadrukt Vermeulen, "maar ik neem liever nu een te zware maatregel dan dat er achteraf iets gebeurt terwijl we deze informatie al hadden."
Info: www.zuid-holland.nl/hefbrugboskoop

Meer berichten