Wat de boeren kunnen, dat kunnen wij Boskopers ook!

David Moerings is de oprichter van de Facebook pagina Stop De Hefbrug
David Moerings is de oprichter van de Facebook pagina Stop De Hefbrug (Foto: )

Ergens in Boskoop staat een stamtafel. En als die tafel toch praten kon… Aan deze tafel worden dingen besproken door Boskopers, toeristen en buitenlui. Dingen die ook vaak de krant niet halen, maar iedereen wel graag wil weten. Aan de stamtafel wordt dit onder de loep genomen.

Wat de boeren kunnen, dat kunnen wij Boskopers ook!

Aan de stamtafel zit David Moerings een kop koffie te drinken en wij namen hem meteen een kruisverhoor af.
David is de oprichter van de Facebook pagina Stop De Hefbrug en heeft vorig jaar een brugbezetting georganiseerd. Ondanks dat het toen vakantietijd was, kwamen er veel mensen op af. Vele handtekeningen zijn opgehaald en overhandigd aan de Provincie, maar toch wordt er weggekeken, eindeloos gediscussieerd door vele partijen en één ding is duidelijk: de scheepvaart gaat voor alles. Oftewel, er word geen actie ondernomen.

Nu ligt de hefbrug weer onder vuur. Er is nalatig omgegaan met de brug en daar is Boskoop nu de dupe van. Inkomsten derving, extra reistijd, en een hoop ergernissen zijn aan de orde van de dag. David heeft een nieuwe actie in het leven geroepen, Start Tunnel Graven Boskoop. Dit is een ludieke actie die serieuze vormen begint aan te nemen. Deze actie gaat plaatsvinden op 9 november bij de rotonde tussen Boskoop en Waddinxveen. Waarschijnlijk met zwaar geschut en de hulp van vele boomkwekers die ondertussen massaal aangeven mee te willen doen. Want David kan niet in zijn eentje de provincie wakker schudden en duidelijk maken dat de maat nu echt vol is, heeft met een stapel handtekeningen niet geholpen.

David: "Het gaat geen politiek feestje worden om zieltjes te winnen, maar een actie voor en door de Boskopers. De terminal verdiend bakken met geld met het varen door óns dorp. Alles is in het belang van de scheepvaart en Boskoop moet zich overal maar bij neerleggen. Dat het de Boskopers geld kost, daar hoor je niemand over. Maar ook de ondernemers klagen nu. En niet geheel onterecht, want ook wij bezorgen maaltijden aan de andere kant van de brug, en dat ligt nu stil doordat we er niet overheen kunnen. Meneer de boomkweker moet maar gewoon even een paar maandjes omrijden, en de fietsers staan echt te juichen om met nat weer over die hele gladde loopbrug naar huis te gaan. Dan de burgers in Waddinxveen, die verwelkomen al dat extra verkeer ook met de vlag uit. Niet dus."

Zijn actie op Facebook is al 51.000 keer bekeken in een paar dagen tijd en er zijn al 1870 geïnteresseerden die zich bij de actie willen aansluiten. David is druk bezig om alles voor te bereiden. Vorig jaar wilden Boskopers de brug barricaderen en vastlassen. De brugbezetting vorig jaar heeft ervoor gezorgd dat iedereen zijn onvrede kon uiten voordat er ´domme dingen´ gedaan zouden worden door boze Boskopers. Hier wordt echter geen gehoor aan gegeven, vandaar dat David, met hulp van velen, nu voor een iets groters gaat. De maat is vol, er moet een oeververbinding komen, in welke vorm dan ook. Meer info: www.facebook.com/stop-de-hefbrug-boskoop.

Door Debbie de Geus

Meer berichten