Rob Vrijlandt: 'Imkeren is helemaal hot. Zelfs als je op een flat woont kun je imkeren en een bijencursus volgen.'
Rob Vrijlandt: 'Imkeren is helemaal hot. Zelfs als je op een flat woont kun je imkeren en een bijencursus volgen.' (Foto: Paul Mons)

'Met gestrekt been' tussen de bijen

Paul Mons

Rob Vrijlandt is terug in de natuur

Zo'n vijf jaar geleden had Rob Vrijlandt nog nooit een bijenkast goed bekeken, maar hij had wel altijd al veel interesse voor de natuur. Logisch, als je als boerenzoon opgroeit tussen de koeien, schapen en varkens. Maar toen hij tijdens de Open Imkerijdagen in contact kwam met bijenhouder Jan Pieterse uit Langeraar veranderde er wat. "Als mijn interesse voor iets wordt gewekt, dan ga ik daar vol voor. Dan ga ik daar met gestrekt been in."

PAPENVEER - Rob werd lid van de Imkersvereniging Groene Hart in Boskoop, waar hij vier jaar geleden de eenjarige basiscursus bijenhouden volgde. Om zijn nieuwe kennis direct in de praktijk te kunnen toepassen, begon hij gelijktijdig met twee bijenvolken. Daarna volgde hij de cursus koninginnenteelt.

Zijn schuur aan de Westkanaalweg staat vol met allerlei bij-zaken, van zelf getimmerde bijenkasten tot een centrifuge waarmee de honing uit de raten wordt geslingerd. En natuurlijk een flinke voorraad potjes voor zijn onvervalste 'Papenveerse bloemenhoning'.

De bevlogen imker had al een carrière van tien jaar als beroepsmilitair achter de rug, toen hij overstapte naar Shell en voor dat bedrijf de wereld over vloog. Daar kreeg hij drie jaar geleden de mogelijkheid om met pensioen te gaan. Nu is Rob dus weer helemaal terug in de natuur. Vol trots laat hij zijn tuin zien, waar - tussen de fruitbomen, bloemen en struiken - de honingbijen een heuse landingsbaan naar vier bijenkasten hebben. "Ook bij zorgboerderij De Hoop heb ik een paar bijenvolken. Ik ben daar vrijwilliger en heb er met de cliënten een bloementuin aangelegd. Daar is mijn honing verkrijgbaar, net als bij tuincentrum Eldorado aan de Paradijsweg. Als variatie hebben we ook honing met appel- en perenmoes, alles uit eigen tuin. Wist je dat supermarkthoning vaak niet eens uit Nederland komt? Kijk maar eens op het etiket. Die honing maakt vaak onnodig veel vlieguren en je weet niet altijd wat daar verder nog doorheen zit."

Als ambassadeur van de bijen vertelt Rob Vrijlandt enthousiast over zijn kleinvee. Dat wilde bijen niet in een bijenkast komen, maar in de grond of in een boomstam leven en geen honing maar stuifmeel verzamelen. Dat afrikaantjes zouden helpen tegen de moordzuchtige varroamijt. Dat de gemeente, omwille van de bijen, haar wilgen niet allemaal tegelijk moet snoeien, maar om en om; en dat ze de begroeiing van bermen en slootkanten niet voor de bloei moet wegmaaien. Dat wij in de tuin of op het balkon de bijen ook kunnen helpen. "Kijk maar eens op www.drachtplanten.nl."

Rob is actief lid van de imkersvereniging, die in Boskoop graag een bijenmuseum zou willen beginnen. "Imkeren is helemaal hot. Zelfs als je op een flat woont kun je imkeren en een bijencursus volgen. En er zijn genoeg mogelijkheden om in een boomgaard, of bij een kweker je bijenkast neer te zetten."

www.imkersvereniginggroenehart.nl

Meer berichten